Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Löfven vil ha nyvalg: - Statsministeren virker forbanna og rasende

Regjeringskrise i Sverige.

STOCKHOLM, SVERIGE 20141202.
Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens i Rosenbad i Stockholm på tisdagskvällen sedan Sverigedemokraterna sagt de ska stödja alliansens budgetförslag och därmed fälla regeringens budget.
Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix
STOCKHOLM, SVERIGE 20141202. Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens i Rosenbad i Stockholm på tisdagskvällen sedan Sverigedemokraterna sagt de ska stödja alliansens budgetförslag och därmed fälla regeringens budget. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormer i Sverige og regjeringskrisen ble et absolutt faktum i dag da deres forslag til budsjett ble nedstemt.

- Vi er i en alvorlig situasjon, sier Stefan Löfven på en pressekonferanse.

Følg pressekonferansen som sendes av våre kolleger i svenske Expressen i videospilleren i toppen av saken.

- Jeg har hele tida tatt ansvar og jeg kommer ikke til akseptere hva som nå skjer på høyresiden, sier han.

Han sier de har bestemt seg for å ta ut nyvalg i Sverige 22. mars neste år, annonserer Löfven.

- Sverigedemokraterna fortalte i går at de kommer til å felle et hvert budsjett som er for innvandring. Etter det inviterte jeg de borgerlige partiene for å se om vi kunne finne en felles vei framover. M. C, FP og KD gjorde det tydelig at de ikke vil dette. Det gjør at de lar SD få diktere vilkårene i svensk politikk, sier han.

Socialdemokraterna varsler at vil gå til valg på kampsakene skole, klima og jobb.

Löfven sier han ikke kommer til å be om nye samarbeid med nye partier, men sier at de vet hvor de finner ham. Han gjør det samtidig klinkende klart at han aldri vil snakke med ett part:

- Det finnes et parti vi aldri kommer til å prate med og det er SD, sier statsministeren.

Den politiske situasjonen i Sverige hvor det varsles nyvalg har ikke skjedd siden 1958.

Nyvalg eller ekstravalg i Sverige er det bare den sittende regjering som kan fremme. Valgresultatet fra ekstravalget gjelder bare inneværende valgperiode og overgår ikke det ordinære valgetsom gjennomføres i september hvert fjerde år, neste gang i i 2018 for Sveriges del. Les mer om ekstravalg i Sverige her.

Politisk reporter Niklas Svensson i Expressen var til stede under pressekonferanse i Rosenbad i Stockholm. Han følger den svenske statsministeren tett i sin jobb og tror Löfven er forbanna.

- Jeg synes han virket forbanna. Han sa at han var rolig, men jeg tror han inni seg var rasende, sier Niklas Svensson til Expressen tv-sending.

Han sa det var en rolig og spent stemning i forkant av Löfven kom på plass.

- Det var mange spekulasjoner og jeg tror de fleste trodde at Stefan Löfven skulle meddele sin avgang, sier han.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling