Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Löfvens regjering henger i en tynn tråd

Kan bli felt av Sverigedemokraterna i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 09 startet budsjettdebatten i Sveriges Riksdag. Den vil i alle tilfeller bli skjebnesvanger for Stefan Lövfens rødgrønne regjering, som står i stor fare for å måtte gå av før de i det hele tatt er kommet ordentlig i gang.

På vippen Innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna havnet på vippen etter riksdagsvalget 14. september, og gjorde det i går klart at de ikke vil støtte de rødgrønnes statsbudsjett. Löfvens utstrakte hånd til den såkalte Alliansen av borgerlige partier ble ikke tatt imot, og han kan dermed ikke vente seg flertall i nasjonalforsamlingen.

Statsministerembetet henger dermed i en tynn tråd. Löfvens beste håp har vært at Sverigedemokraterna, med Jimmie Åkesson i spissen, avstår fra å stemme. Sverigedemokraterna uttalte imidlertid i går at de i stedet vil støtte Alliansens alternative budsjett.

Det har aldri tidligere i moderne tid skjedd at sittende regjerings budsjett er nedstemt i Riksdagen, ifølge NTB. Skal statsministeren bli sittende selv om budsjettet blir nedstemt, må han tenke kreativt - og han har lansert tre mulige løsninger på floken:

- Ett av alternativene er å prøve på nytt seinere, ett alternativ er å gå av, og ett alternativ er å utlyse nyvalg. Det er vår plikt å tenke gjennom alternativene og ta en beslutning, sier Löfven ifølge NTB.

Eget budsjett Den rødgrønne mindretallskoalisjonen, som tiltrådte 3. oktober, består av Löfvens Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Vänsterpartiet ble utelatt fra regjeringen. Sverigedemokraterna er prinsipielt uenige med Miljöpartiets innvandringspolitikk og nekter å støtte etvert forslag som taler for økt innvandring til Sverige.

PRESSET: Statsminister Stefan Löfven kan måtte trekke seg allerede i dag. Foto: Pontus Lundahl / NTB Scanpix
PRESSET: Statsminister Stefan Löfven kan måtte trekke seg allerede i dag. Foto: Pontus Lundahl / NTB Scanpix Vis mer

Löfven var raskt ute med å erklære at han akter å fryse ut Sverigedemokraterna fra svensk politikk. Planen er å fri til de øvrige partiene i Riksdagen fra sak til sak, særlig Folkpartiet og Centerpartiet.

Alliansen - med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna - har på sin side lagt fram sitt eget alternative statsbudsjett, og har altså slått hånda av Löfven. De stemmer over det alternative budsjettet i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling