LHC er verdens største partikkelakselerator, og kan kollidere partikler ved høyere energier enn noen annen liknende maskin.  Foto: CERN
LHC er verdens største partikkelakselerator, og kan kollidere partikler ved høyere energier enn noen annen liknende maskin. Foto: CERNVis mer

LHC greide historisk rekordsmell

Big Bang-maskinen satte verdensrekord. - Det var en vakker begivenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Jubelen sto høyt i taket på CERN ved Geneve, da verdens største og mest komplekse partikkelakselerator, Large Hadron Collider (LHC), krasjet protoner med rekordhøy energi like etter 13.00.

- Det var en vakker begivenhet. De krasjet helt perfekt, sier en representant i liveoverføringen.

Det historiske øyeblikket, som kan være startskuddet for revolusjonerende, nye oppdagelser, ble utsatt etter noen mindre feil og en alarm i sikkerhetssystemet i formiddag.

LHC greide historisk rekordsmell

I 11-tida opplyste CERN at de greide å føre partiklene - rundt 10 milliarder i hver stråle - inn i LHC fra den mindre akseleratoren SPS.

Det tar lang tid å bygge opp hastigheten de skal kollideres i, og en lang rekke faktorer må klaffe helt perfekt flere tusen ganger i sekundet for at LHCs 2000 superledende magneter skal akselerere partiklene til nær lyshastighet.

Ved den minste antydning til feil dumpes strålen på en sikker måte, sier partikkelfysiker Bjørn H. Samset ved UiO, som arbeider med ATLAS-eksperimentet.

ENERGIEN partiklene skal kollideres i, 3,5 TeV i hver retning, ble nådd 12.38. Nå gjenstår det bare å krasje dem sammen. Foto: CERN
ENERGIEN partiklene skal kollideres i, 3,5 TeV i hver retning, ble nådd 12.38. Nå gjenstår det bare å krasje dem sammen. Foto: CERN Vis mer

Udramatisk feil- Det er helt vanlig, og slike ting skjer hele tida. Det er fryktelig store mengder energi i strålen, og det kan lett kan ødelegge elektronikken om det dumpes feil. Derfor tar de ikke sjanser, sier Samset, og er optimistisk til at kollisjonene vil finne sted i dag.

Sikkerhetsalarmen som lød i formiddag ble installert etter 2008-uhellet. Det tok ett år før LHC var oppe og gikk igjen.

19. mars i år viste partikkelakseleratoren at den er i stand til å operere stabilt ved rekordenergiene som skal benyttes i kollisjonene.

KLART TIL SMELL: Etter flere utsettelser og uhell skal Large Hadron Collider, LHC, endelig kollidere partikler på jakt etter svar på universets største gåter. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/SCANPIX
KLART TIL SMELL: Etter flere utsettelser og uhell skal Large Hadron Collider, LHC, endelig kollidere partikler på jakt etter svar på universets største gåter. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/SCANPIX Vis mer

- Feil skjer når du har en maskin av en slik kompleksitet. Alt må fungere samtidig, og jeg hadde aldri drømt om få til kollisjoner på første forsøk, sier CERN-direktør og professor Rolf-Dieter Heuer.

RekordkollisjonOm problemene utbedres, etter 20 år med planlegging og bygging, skal LHC kollidere partikler med rekordhøye energier, 100 meter under bakken på grensa mellom Sveits og Frankrike.

Dette kan gjenskape forholdene på partikkelnivå i de første milliardtedels sekundene etter Big Bang, og gi svar på noen av de riktig store spørsmålene.

KRASJ: Nye partikler kommer sprutende ut når protonene kolliderer. Ved å granske vrakrestene kan forskerne finne hittil uoppdagede bestanddeler.
KRASJ: Nye partikler kommer sprutende ut når protonene kolliderer. Ved å granske vrakrestene kan forskerne finne hittil uoppdagede bestanddeler. Vis mer

- LHC og dens slektninger lar oss, for veldig korte øyeblikk, skape partikler som er for tunge til å finnes naturlig i dag, men som for eksempel eksisterte like etter Big Bang, universets fødsel, skriver partikkelfysikerene professor Farid Ould-Saada og postdoktor Bjørn H. Samset ved UiO i en Dagbladet-artikkel.

• Les hele Ould-Saada og Samsets artikkel her.

Noen av spørsmålene som skal granskes er supersymmetri, hvor all antimaterien ble av, mystisk mørk materie - som utgjør mesteparten av massen i universet - det flyktige Higgsbosonet, og ikke minst: Det vi ikke visste at vi ikke visste.

ATLAS: Detektorene som fotograferer kollisjonene er store som bolighus. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI
ATLAS: Detektorene som fotograferer kollisjonene er store som bolighus. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI Vis mer

Overrasker naturen denne gang?
- Naturen har hatt en tendens til å overraske når vi har skrudd opp energien i slike maskiner, og mange både håper og tror at dette også vil skje denne gangen, opplyser Ould-Saada og Samset.

Protonene, de positivt ladede partiklene i en atomkjerne, sendes av gårde med 3,5 ganger mer energi enn man tidligere har oppnådd i et laboratorium, totalt sju teraelektronvolt (TeV).

I menneskeverden tilsvarer det to mygg som flyr på hverandre, mens det er ekstremt mye konsentrert på partikkelnivå. Ved å lete gjennom vrakrestene i kollisjonen kan forskerne potensielt revolusjonere fysikken.

Kan revolusjonere altEt sentralt spørsmål er det såkalte Higgsbosonet, en partikkel man aldri har sett, men som ifølge dagens modeller må finnes.

HVA SKJEDDE FOR 13,7 MILLIARDER ÅR SIDEN: Da Universet ble til? Partikkelkollisjonene i LHC kan fortelle oss noe om det, ut fra partiklene som blir dannet i kollisjonen mellom de to strålene. Forskerne kan ut fra dette finne ut hvilke stoffer og partikler som kan ha blitt dannet i kollisjonen. Foto: SCANPIX
HVA SKJEDDE FOR 13,7 MILLIARDER ÅR SIDEN: Da Universet ble til? Partikkelkollisjonene i LHC kan fortelle oss noe om det, ut fra partiklene som blir dannet i kollisjonen mellom de to strålene. Forskerne kan ut fra dette finne ut hvilke stoffer og partikler som kan ha blitt dannet i kollisjonen. Foto: SCANPIX Vis mer

— Standardmodellen — som er bruksanvisningen for byggesettet «naturen» — både sier at det skal finnes en ekstra partikkel og forteller oss omtrent hvordan den må oppføre seg, men etter 40 år har vi fortsatt ikke klart å finne den. Hva er galt?, sier Ould-Saada og Samset.

Det krever milliarder av kollisjoner for å eventuelt påvise Higgspartikkelen, og med flaks kan den oppdages i løpet av ett til to år. I motsatt fall kan det ta opptil fem år å konkludere at den ikke eksisterer. Det vil i så fall føre til en omskriving av dagens fysikk.

Kan få svar fortLHC skal, etter planen, kollidere protoner med dagens energi i opptil 24 måneder, før en planlagt ettårig teknisk stans.

ZOOM: En rekke superledende magneter som denne sørger for at protonene nesten når lyshastighet. Foto: AFP PHOTO / HO / CERN
ZOOM: En rekke superledende magneter som denne sørger for at protonene nesten når lyshastighet. Foto: AFP PHOTO / HO / CERN Vis mer

Etter dette skal maskinen være klar til å doble energien til 14 TeV og utnytte sitt fulle potensial.

— Allerede sommeren 2010 håper eksperimentene å kunne presentere de første hintene. Hvis vi er heldige og naturen har overraskelser på lager som er lette å se, kan vi allerede da ha sett spor etter mørk materie eller liknende nyheter, skriver Ould-Saada og Samset.

LHC, et prosjekt i prisklassen seks milliarder euro, skulle egentlig vært i drift i november 2007, men begivenheten ble utsatt i nesten ett år. Ni dager etter åpningen i 2008 ble den stengt på grunn av et uhell, og startet ikke opp igjen før i november i fjor.