LHL vil bruke all tid på å gjenvinne tillit

Fungerende generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) sier at organisasjonen må bruke all tid på å gjenoppbygge tilliten etter påstander om ukultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) foretar granskingen etter at en gruppe på sju ledere og mellomledere i LHL slo alarm, skriver Aftenposten.

Blant annet er det kommet fram påstander om kontrakter som ikke blir konkurranseutsatt, rykter om at LHL blir tappet for penger gjennom private låneopptak, og konsulenter med stor makt.

Fylkesleder Tom Paulsen i LHL Akershus, sier det ikke kom fram noe nytt i mandagens møte om situasjonen.

Må gjenvinne tilliten

- Vi har fått en grei redegjørelse for det som sto i Aftenposten i dag, men det ble ikke sagt noe utover det oppslaget. Nå må vi bare smøre oss med tålmodighet til resultatet fra granskingskommisjonen foreligger, sa Paulsen til NTB mandag.

Han påpeker at de hadde innkalt til fylkesledersamling før mandagens avisoppslag, og at denne saken var en av mange på lista.

Et bekymringsbrev ble sendt til generalsekretær Finn Grønseth tidlig i høst. Forbundsstyret fikk innsyn i brevet, og det ble satt i gang gransking av organisasjonen i slutten av september. Grønseth valgte å bli permittert mens granskingen pågår, og assisterende generalsekretær Frode Jahren er fungerende generalsekretær. Han innrømmer overfor NTB at dette er en svært krevende sak både for LHL, og ham som sjef.

- Jeg er veldig glad for at forbundsstyret har grepet tak i saken, og jeg føler at vi har et mandat for å rydde opp i det som ikke måtte være greit. Den aller viktigste jobben framover nå er å gjenvinne folkets tillit, sier Jahren til NTB.


Vil ikke gå i detalj

Det skal være tre datterselskaper som granskerne konsentrerer seg om. LHLs styreleder Svein Erik Myrseth ville ikke gå i detalj om hva som ble diskutert på mandagens møte.

- Dette er en tung og vanskelig sak som jeg helst skulle vært foruten. Men vi har tatt tak i den på en rask og effektiv måte, sier Myrseth til NTB.

Ifølge informasjonssjef i LHL, Unni Dalsegg, er Helse- og omsorgsdepartementet informert om granskningen. LHL får ifølge Aftenposten 44 millioner kroner i forskjellige offentlige tilskudd.

- Vi er glade for at granskingen er i gang, slik at vi kan få alt på bordet, sier Dalsegg til NTB.

Granskingen av datterselskaper i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) blir trolig ikke klar før oppunder jul. Da først vil LHL vurdere om det er grunnlag for å anmelde forholdene til politiet.
(NTB)