Li og Xi kan bli Kinas mektigste menn

En av de to nye medlemmene av den innerste maktsirkelen i Kina, Xi Jinping og Li Keqiang, kan bli Kinas neste president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ble mandag valgt inn i sentralkomiteens arbeidsutvalg, der den virkelige makten i Kina er samlet.

I tillegg til valg av sentralkomiteens arbeidsutvalg, var det mandag også valg av medlemmer til resten av sentralkomiteen. Dessuten ble både president Hu Jianto og statsminister Wen Jiabao gjenvalgt for en ny femårsperiode.

Stående applaus

Etter en nøye kontrollert avstemming under Folkekongressen i Folkets store hall i Beijing mandag, reiste de ni nyvalgte medlemmene av sentralkomiteens arbeidsutvalg seg og gikk ned til podiet under stående applaus fra resten av kongressdelegatene.

Xi ankom podiet med Li like bak, men det var ingen tydelig indikasjon på hvilke poster som venter dem. Blant de øvrige nye ansiktene i arbeidsutvalget var også He Guoqiang, som skal overta kontrollen over partiorganisasjonen og få ansvar for bekjempelse av korrupsjon. Ny i utvalget er også Zhou Yongkang. Han har bakgrunn fra politiet, og det gjør at han trolig blir landets nye sikkerhetssjef.
Unge
De to nyvalgte medlemmene Xi og Li er begge i begynnelsen av 50-årene, og dermed ti til 15 år yngre enn resten av maktens kjerne. Xi Jinping er partisjef i Shanghai mens Li Keqiang er partisjef i provinsen Liaoning nordøst i Kina.

Ingen av dem har åpent erklært at de har ambisjoner om å etterfølge Hu. Men siden de er såpass unge, og samtidig har solid bakgrunn som lokale partisjefer, sees de på som favoritter til å havne helt på topp i partihierarkiet.

De vil i så fall arve en nasjon med 1,4 milliarder innbyggere som inkluderer både utålmodige og strie bønder og en raskt voksende middelklasse, en stadig åpnere og mer markedsorientert økonomi som vokser i ekspressfart og som trolig vil bli verdens tredje største økonomi om bare få år, og en ettpartistat som sier seg lojal til Marx samtidig som den omfavner kapitalismen.

- Kameratene Xi Jinping og Li Keqiang er to ganske unge kamerater, var alt president Hu ville si om dem da han presenterte dem for hundrevis av journalister og blitsende kameraer.


Styrket Hu
Deres inntog i den innerste sirkelen styrker president Hus grep om makten, men det vil også sette partiets evne til å få til et smidig maktskifte på prøve.

- Det må bli et politisk besluttsomt, pålitelig, enig og energisk lederskap, skriver kommunistpartiets offisielle avis Folkets Dagblad mandag.

UNGE MENN: Xi Jinping (t.v.) er partisjef i Shanghai mens Li Keqiang er partisjef i provinsen Liaoning nordøst i Kina. Foto: SCANPIX
UNGE MENN: Xi Jinping (t.v.) er partisjef i Shanghai mens Li Keqiang er partisjef i provinsen Liaoning nordøst i Kina. Foto: SCANPIX Vis mer

President Hu sikret seg som ventet sin plass blant de ni mektige menn i sentralkomiteens arbeidsutvalg. Dermed kan han styre Kina i fem år til. I tillegg til å være president er han også partisjef og øverste sjef for landets væpnede styrker.

Også statsminister Wen Jiabao ble gjenvalgt som medlem av arbeidsutvalget. Dermed kan også han med all sannsynlighet se fram til fem nye år som regjeringssjef.

(NTB)