Li og Xi kan bli Kinas mektigste menn

En av de to nye medlemmene av den innerste maktsirkelen i Kina, Xi Jinping og Li Keqiang, kan bli Kinas neste president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De to ble mandag valgt inn i sentralkomiteens arbeidsutvalg, der den virkelige makten i Kina er samlet.

I tillegg til valg av sentralkomiteens arbeidsutvalg, var det mandag også valg av medlemmer til resten av sentralkomiteen. Dessuten ble både president Hu Jianto og statsminister Wen Jiabao gjenvalgt for en ny femårsperiode.

Stående applaus

Etter en nøye kontrollert avstemming under Folkekongressen i Folkets store hall i Beijing mandag, reiste de ni nyvalgte medlemmene av sentralkomiteens arbeidsutvalg seg og gikk ned til podiet under stående applaus fra resten av kongressdelegatene.

Xi ankom podiet med Li like bak, men det var ingen tydelig indikasjon på hvilke poster som venter dem. Blant de øvrige nye ansiktene i arbeidsutvalget var også He Guoqiang, som skal overta kontrollen over partiorganisasjonen og få ansvar for bekjempelse av korrupsjon. Ny i utvalget er også Zhou Yongkang. Han har bakgrunn fra politiet, og det gjør at han trolig blir landets nye sikkerhetssjef.Unge De to nyvalgte medlemmene Xi og Li er begge i begynnelsen av 50-årene, og dermed ti til 15 år yngre enn resten av maktens kjerne. Xi Jinping er partisjef i Shanghai mens Li Keqiang er partisjef i provinsen Liaoning nordøst i Kina.

Ingen av dem har åpent erklært at de har ambisjoner om å etterfølge Hu. Men siden de er såpass unge, og samtidig har solid bakgrunn som lokale partisjefer, sees de på som favoritter til å havne helt på topp i partihierarkiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer