Liadal anmeldt for feilaktige reiseregninger

Torsdag ble det klart at Stortinget anmelder Ap-representant Hege Haukeland Liadal. Liadal erkjenner feil og beklager i en uttalelse torsdag kveld.

VURDERER ANMELDELSE: Stortingsdirektør Marianne Andreassen vil vurdere å anmelde Hege Haukeland Liadal, men venter på at sistnevnte skal forklare seg ytterligere om reiseregningene. Video: Mats Rønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag leverte Stortingets administrasjon en anmeldelse til Oslo politidistrikt om mulig misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse. Det kommer fram i en pressemelding torsdag kveld.

Beslutningen om å anmelde stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) ble tatt på bakgrunn av opplysninger som er kommet fram de siste dagene knyttet til hennes reiseregninger.

- Vi har gått igjennom denne alvorlige saken. Vi ber nå politiet sette i gang etterforskning for å få klarlagt hva som har skjedd. Vi vil da også få vite om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier Stortingets direktør, Marianne Andreassen.

Liadal er orientert om anmeldelsen. Hun ønsker ikke å stille til intervju, men vil «konsentrere seg om at all informasjon kommer fram», opplyser hun på Facebook.

- I denne vanskelige saken synes jeg at det er ryddig at politiet har en gjennomgang. Jeg har gjort feil og er lei meg for det. Jeg beklager den belastningen dette har påført min familie, mine partifeller, kolleger og Stortinget, skriver hun.

- Viktig at vi reagerer

- Vi er avhengige av tilliten fra våre velgere, og den må hver enkelt stortingsrepresentant gjøre seg fortjent til. Det er viktig at vi reagerer når det ser ut til at noen kan ha misbrukt ordningene, sier stortingspresident Tone W. Trøen (H).

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han har forståelse for at Stortinget har bedt politiet om å etterforske saken videre.

- Dette er en alvorlig sak, uansett om dette er gjort bevisst eller ikke, sier Støre til NTB.

- Vi folkevalgte er avhengige av tillit fra velgerne. Ordningen med reiseregninger bygger på tillit mellom representanter og Stortinget, og brudd på regelverket er uakseptabelt. Dette er nå en politisak, og vi må nå avvente politiets etterforskning, sier han.

FORKLARING: Ap-representant Hege Haukeland Liadal avbildet med Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) under et tidligere valgkampbesøk på Karmøy. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORKLARING: Ap-representant Hege Haukeland Liadal avbildet med Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) under et tidligere valgkampbesøk på Karmøy. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Møter med administrasjonen

Liadal var tidligere i dag i møter med Stortingets administrasjon.

- Vi har hatt møte med Hege Liadal i dag. Vi har i dette møtet gjennomgått alvoret i saken, sa Stortingets direktør Marianne Andreassen til Dagbladet.

Hun sa at Ap-representanten «ønsker å komme tilbake med ytterligere forklaringer på noen punkter i løpet av dagen».

- Vi avventer nå dette før vi vil ta stilling til mulige reaksjoner, fortsatte Andreassen.

På direkte spørsmål fra Dagbladet om når Stortinget vil ta stilling til en mulig politianmeldelse, svarte hun som følger:

- Vi vil være veldig raske med å gjøre våre vurderinger når vi har fått hennes forklaring.

I Qatar

Liadal var selv ikke tilgjengelig for intervju torsdag, ifølge Arbeiderpartiet. Hun landet torsdag morgen på Gardermoen etter en delegasjonsreise til Qatar i forbindelse med et møte i Den internasjonale parlamentariske union.

På Gardermoen ble hun møtt av Aftenposten, som sto bak avsløringen av de feilaktige reiseregningene. Liadal avslo å gi kommentarer på flyplassen.

- Nå skal jeg i dialog med Stortinget, så kommer jeg tilbake, sa hun til avisa.

Ap-representanten fra Rogaland har innrømmet å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget og har trukket seg midlertidig fra alle partiverv. Rollen som folkevalgt stortingsrepresentant kan man som kjent ikke trekke seg fra.

Kontroll

Aftenposten kunne onsdag kveld fortelle at Liadal tidligere har vært i Stortingets søkelys for feilaktige reiseregninger. En stikkprøvekontroll før jul avdekket at hun hadde krevd nærmere 14 000 kroner for mye i kjøregodtgjørelse.

- Er kontrollen god nok på Stortinget?

- Stortinget har en god kontroll med reiseregninger. Vi har også fått ytterligere skjerpet reglene med økte dokumentasjonskrav fra 1. januar og nye regler som kom i går. Med det så har vi fått en bedre ramme for vår kontroll, sier Andreassen.

- Gjør de nye retningslinjene at saker som dette ikke vil oppstå på nytt framover?

- Det er veldig vanskelig å bygge et system som er helt tett for alle mulige former for det som også kan være juks. Så det er vanskelig å gi en garanti, men vi har et godt system og en god kontroll og fått en ytterligere skjerping av denne kontrollen, sier stortingsdirektøren.

REISEREGNINGER: Nok en gang er en stortingsrepresentant tatt for å levere reiseregninger som ikke stemmer. Video: Steinar Suvatne Vis mer

Frykter svekket tillit

I går sa stortingspresident Tone Trøen (H) til Dagbladet at hun frykter svekket tillit som følge av Liadal-saken.

- Jeg tror denne saken bidrar til å svekke tilliten til Stortinget, og det bekymrer meg veldig, sa hun.

Avsløringen om at Liadal har krevd tusenvis av kroner fra Stortinget for reiser som aldri fant sted, kom etter det Dagbladet er kjent med overraskende på Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen.

I går slo Støre fast at han støtter Liadals avgjørelse om å trekke seg fra tillitsverv. Hun har selv lagt seg flat og beklaget på Facebook.

- Det er riktig av Hege Liadal å trekke seg midlertidig fra vervene sine inntil saken om reiseregningene er avklart. Brudd på Stortingets regelverk er alvorlig, uansett om det er rot eller bevisste handlinger. Derfor er det ryddig at Hege beklager og sier at hun skal bidra til å oppklare denne saken, uttalte Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer