Libanesiske hæren inn i sør

Israel trekker seg gradvis ut og gir fra seg kontrollen til Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Libanesiske tropper og stridsvogner sendes til Sør-Libanon etter at Israel har trukket seg ut fra flere områder. I dag morges tok den libanesike hæren kontroll over den sørlige delen av Litani elven, melder nyhetsbyrået AP.

Dette er et nøkkeltiltak i forhold til våpenhvile-avtalen, og markerer dermed også et første steg mot å utvide regjeringens kontroll over regionen som den libanesiske hæren har holdt seg unna i flere tiår.

Stridsvogner og andre militære kjøretøy rullet over en nybygd metallbro ved morgengry. Broen har hæren selv bygd etter at Israel ødela mye av landets infrastruktur i den 34 dager lange krigen.

Ingen Hizbollah-jakt

Libanons regjering vedtok i går planen om å ta kontroll over Sør-Litani i dag. Samtidig understreket de at styrken ikke skulle jakte på Hizbollah-soldater i et forsøk på å avvæpne geriljahæren, som \'skarpt stod i mot en israelsk invasjon.\'

- Det vil ikke bli noen konfrontasjon mellom hæren og våre brødre i Hizbollah. Det er ikke soldatenes oppdrag, sa informasjonsminister Ghazi Aridi etter et to timer langt regjeringsmøte.

- De skal ikke jakte på eller, Gud forby, utøve hevn på Hizbollah, fortsatte han.

Følger våpenhvile-avtalen

VÅPENHVILE-AVTALEN:Den libanesiske hæren følger kravene i FN-resolusjonen ved å ta kontroll over Sør-Litani. Foto: SCANPIX
VÅPENHVILE-AVTALEN:Den libanesiske hæren følger kravene i FN-resolusjonen ved å ta kontroll over Sør-Litani. Foto: SCANPIX Vis mer

Israel melder at de selv følger kravene i våpenhvile-avtalen og forventer at Libanon gjør det samme. - Resolusjonen krever en Hizbollah-fri sone sør i Litani-elven, alt annet ville bety at de ikke fulgte kravene i våpenhvile-avtalen, sier en talsperson for det israelske utenriksdepartementet, Mark Regev.

Det israelske militæret begynte i går å overlate kontrollen i Sør-Libanon til FN-styrken som befinner seg i landet. Prosessen med å overføre kontrollen har begynt.

I morgentimene i dag hadde mer enn 50 prosent av områdene Israel kontrollerte i Sør-Libanon blitt overlevert til FNs UNIFIL-styrke.

Ifølge våpenhvile-avtalen skal Israel først overlate kontrollen til FN-styrkene, som skal gi kontrollen videre til libanesiske styrker.