Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Libanon fornærmet av TV-serien «Homeland»

Truer med å saksøke skaperne av den populære serien.

ET ANNET LAND: Libanon reagerer på at denne episoden (nummerr to i sesosng to) hevdes å utspille seg i Beirut, mens den i virkeligheten er blitt filmet i Israel. Claire Danes spiller hovedrolleinnehaver Carrie Mathison i TV-serien «Homeland».  Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Showtime, Ronen Akerman
ET ANNET LAND: Libanon reagerer på at denne episoden (nummerr to i sesosng to) hevdes å utspille seg i Beirut, mens den i virkeligheten er blitt filmet i Israel. Claire Danes spiller hovedrolleinnehaver Carrie Mathison i TV-serien «Homeland». Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Showtime, Ronen Akerman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kritikerroste spenningsserien «Homeland» trues nå med søksmål av Libanons turistmnister, Fady Abboud. Årsaken er at han mener Libanons hovedstad Beirut, blir fremstilt på en svært lite flatterende måte i serien.

- Vi vil forfølge dette juridisk. Jeg har tatt opp dette spørsmålet i regjeringen og vi vil nå se hva vi kan gjøre videre, sier han til den britiske avisa The Telegraph.

Spilt inn i Israel Serien handler om den amerikanske CIA-agenten Carrie Mathison, som mistenker at en kollega som har sittet i fangenskap i Irak er hjernevasket av Al-Qaida og sendt tilbake til USA for å utføre terrorangrep.

Det er episoden «Beirut is back» det reageres på, og spesielt hvordan gata Hamra blir fremstilt.

Telegraph skriver at gata egentlig er et moderne og travelt handelssentrum med flust av dyre butikker, men blir fremstilt som et sted der bevæpnede menn går rundt og trakasserer kvinner. Episoden er heller ikke innspilt i Beirut, men i Israel.

- Stereotypisk Aslak Nore, forfatter, journalist og forlagsredaktør, har vært i Beirut flere ganger. På han og Asbjørn Slettemarks krimblogg OP-5, tar Nore opp den samme problematikken som Abboud.

- Jeg er som mange andre stor fan av «Homeland», men i en så ambisiøs serie, stilles det større krav til ekthet. De av oss som har vært der og er glad i byen kjenner oss ikke igjen. Det er en fantastisk, stemningsfull, vakker og mangfoldig by, ikke et miserabelt sted der Al-Qaida-topper går fritt rundt, sier Nore til Dagbladet.

Han mener det problematiske er at «Homeland» speiler en større tendens innen vestlig populærkultur.

- Midtøsten blir ofte fremstilt på en uriktig og stereotyp måte, mens det i realiteten er få steder du som vestlig blir bedre behandlet. Når de smarte karakterene i serien nettopp advarer mot stereotyper og vestlig sabelrasling, har serieskaperne et ansvar for ikke å gå i den fella, sier Nore.

IRRITERER Claire Danes som Carrie Mathison og Mandy Patinkin som Saul Berenson i en scene fra TV-serien «Homeland» som irriterer både Libanon og Israel. Foto: NTB Scanpix / AP Photo/Showtime, Ronen Akerman
IRRITERER Claire Danes som Carrie Mathison og Mandy Patinkin som Saul Berenson i en scene fra TV-serien «Homeland» som irriterer både Libanon og Israel. Foto: NTB Scanpix / AP Photo/Showtime, Ronen Akerman Vis mer