Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Libanons regjering kollapser

Hizbollah trekker seg fra regjeringssamarbeidet etter beskyldninger om drap.

TREKKER SEG:  Hizbollah-tilhengere demonstrerer i Beirut i desember. Nå trekker bevegelsen og dens allierte seg fra regjeringen. Foto: REUTERS / Khalil Hassan / SCANPIX
TREKKER SEG: Hizbollah-tilhengere demonstrerer i Beirut i desember. Nå trekker bevegelsen og dens allierte seg fra regjeringen. Foto: REUTERS / Khalil Hassan / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjiabevegelsen Hizbollah og dens allierte trekker seg fra regjeringen i Libanon, og dermed kollapser regjeringssamarbeidet, melder et statlig nyhetsbyrå.

De avtroppende regjeringsmedlemmene ber president Michel Suleiman danne ny regjering. Regjeringen består av i alt 30 ministre og må gå ettersom elleve statsråder trakk seg onsdag.

Bakgrunnen for regjeringskrisen er striden om en FN-støttet domstol som gransker drapet på tidligere statsminister Rafik Hariri, faren til nåværende statsminister Saad Hariri. Flere medier har meldt at domstolen har planer om å tiltale medlemmer av Hizbollah i saken.

Hizbollah nekter på sin side for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Bevegelsen har fordømt domstolen og krevd at Saad Hariri må forkaste dens funn.

Hos Obama Statsminister Saad Hariri møtte USAs president Barack Obama i Det hvite hus da regjeringskrisen i Libanon var et faktum. Hariri forkortet besøket i Washington for å håndtere situasjonen i hjemlandet.

Det var ventet at han skulle møte president Suleiman umiddelbart etter hjemkomst.

En av Hariris støttespillere, Mustapha Alloush fra Hariris parti Fremtidsbevegelsen, mener Hizbollah hadde planlagt tidspunktet nøye.

- De ønsket at Hariri skulle gå inn i møtet med den amerikanske presidenten som tidligere statsminister eller leder for et forretningsministerium, sier han.

Både Syria og Saudi-Arabia har vært involvert i forsøk på å mekle i regjeringsstriden, men partene i koalisjonen har en rekke ganger beskyldt hverandre for å blokkere forsøk på kompromiss.

Lammet landet Striden mellom Hariris leir og Hizbollah har lammet regjeringen i flere måneder og også gikk grobunn for bekymring om en oppblomstring av vold og uro i landet.

Det kan ta lang tid før en ny regjering er på plass, men statsviter Hilal Khashan ser ikke for seg en gjentakelse av det som skjedde i mai 2008, da Hizbollah tok over deler av Beirut.

Den libanesiske økonomien, spesielt innen bank-, eiendoms- og turistnæringen, opplever god vekst til tross for den politiske uroen i landet, noe markedet håper skal fortsette. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!