Vil pynte: Varaordfører Libe Rieber-Mohn ønsket at trikker og busser i Oslo skal pyntes med regnbueflagget under homofestivalen Europride i slutten av juni. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vil pynte: Varaordfører Libe Rieber-Mohn ønsket at trikker og busser i Oslo skal pyntes med regnbueflagget under homofestivalen Europride i slutten av juni. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Libe i homo-kamp

Krever regnbueflagg på trikker og busser under homofestival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av måneden er Oslo vertskap for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner fra hele Europa. Europride-festivalen går på omgang mellom europeiske byer og i år et det Oslos tur.

Arrangørene vil male byen i regnbuens farger disse ti dagene og har bedt om at det flagges med regnbueflagg på byens trikker og busser. Foreløpig har de ikke fått ja til dette. Kommunen er ikke blitt enig med Ruter, som driver byens trikker og busser, om hverken betaling eller hva som skal være fast praksis for flagging på trikker og busser.

- Min klare oppfordring er: Løs det! Vi vil vise innbyggerne at her er alle like mye verd og at dette skal være en raus og inkluderende by. Dette skal være en kjempefest og jeg gleder meg til den festen, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap)

Hun mener Ruter er unødvendig firkantet når de gjør det så vanskelig å få heist homo-flaggene på busser og trikker.

- Jeg synes Ruter burde ta de politiske signalene og ordne dette på en praktisk og grei måte. De framstår nå som litt vanskelige og lite fleksible. Jeg oppfordrer dem til å gå en runde til, tenke seg om og bli med på festen, sier hun.

Flytoget har allerede sagt at de vil pynte sine tog med regnbueflagget disse dagene.

Dyrt
Ruter sier at de ikke motsetter seg flagging, men at de først må bli enige om en fast praksis for slikt og om hvem som skal ta regningen. I den avtalen kommunen har med Ruter ligger det inne at trikker og busser skal pyntes med norske flagg 1. og 17. mai.

- Vi har ingen oppfatting om at vi ikke vil flagge ut over det. Men skal det bli noe mer flagging må det også bli en rettferdig økonomisk behandling av saken. Det er godt over tusen busser. Vi må ha materiell som holder og dette er ikke flagg vi har. Vi har jo bare norske flagg, sier direktør Bernt Reitan Jenssen i Ruter.

Han anslår at det koste et sted mellom 100 000 og 200 000 kroner å flagge.

- Vi må ha en løsning på den siden av saken og vi jobber nå for å komme med et tilbud til kommunen. Vi tar over hode ikke stilling til hvilken sak det flagges for. Hvis våre eiere bestiller flagging hos oss skal vi selvsagt flagge. Jeg ønsker ikke at vi skal framstå som firkantet, sier Ruter-sjefen.

- Søk
Samferdselsbyråd Guri Melby (V) sier de er i dialog med Ruter om saken, men kan ikke love at de klarer å løse den til homofestivalen begynner 20. juni.

- Vi er enige om at de nå skal utarbeide en produktpakke om flagging på buss og trikk. Vi skal så lage noen kriterier for når det kan flagges og hvem som skal kunne benytte seg av slik flagging. Vi må også bli enige om hvordan dette skal finansieres.  Hvis kommunen vil ha flagging må vi også gi ekstra økonomisk støtte til dette, sier hun.

- Synes du at kommunen skal betale for flagging under Europride?

- Det vil jeg ikke behandle på telefonen nå. Jeg har bedt Europride om å sende en søknad til kommunen om flagging. Den vil vi behandle på riktig måte. Ruter må også fortelle hva dette koster, sier hun.