Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Liberale og lykkelige

De sjekker nyheter og aksjekurser på Internett, elsker kokebøker og drikker ofte rødvin. De misliker statlig styring, og fnyser av Senterpartiet. Men er mer liberale i forhold til innvandrere og homofile enn snittet i befolkningen. Dessuten er de lykkelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er typiske trekk for folk i de høyeste inntektsgruppene i Norge. Markeds- og Mediainstituttet (MMI) har gjennom sin omfattende Norsk Monitor-undersøkelse kartlagt nordmenns livsstil og meninger.

De velstående blant oss tilhører husstander som har inntekter over 800000 kroner i året. De utgjør seks prosent av befolkningen.

De vektlegger opplevelser og det søte liv, og mener det gode liv leves best i byen. De har en higen etter materielle goder og kulturelle opplevelser som bare kan tilfredsstilles fullt ut i urbane strøk. Derfor har de og en generell skepsis til landsbygda og landbrukspolitikken.

Dette er typiske kjennetegn:

 • Bor i by, gjerne enebolig
 • Har hytte
 • Har høy utdannelse
 • Jobber i privat sektor, lederstilling
 • Er gift og har gjerne to barn
 • Leser Aftenposten og Dagens Næringsliv daglig
 • Leser Dagbladet på lørdag
 • Leser ledere og kommentarer
 • Bruker internett flere ganger daglig
 • Leser ikke ukeblader, heller fagblader som Bonytt, Norsk Golf og Kapital
 • Ser ikke «Vil du bli millionær?» på TV 2
 • Liker popmusikk
 • Svært interessert å lese om mat og rødvin
 • Bruker balsamico-eddik
 • Drikker ofte rødvin
 • Sympatiserer med Høyre, liker ikke Senterpartiet
 • Synes det er greit med dagens økonomiske forskjeller
 • Er for norsk EU-medlemskap
 • Mener landbruket er lite viktig for norsk økonomi
 • Bruker nettbank
 • Har to eller flere biler i husstanden, og kjøper dyre biler
 • Handler gjerne på IKEA, men ikke på Dressmann eller Cubus
 • Trener på helsestudio

SLIK BOR DE:

En av to bor i hus verdt mer enn 2 millioner, og en av fire i hus verdt mer enn 3 millioner. Store eneboliger i by er vanligst. Boligene er velutstyrte: Tørketrommel, oppvaskmaskin, videokamera, PC, stereo, espressomaskin osv. De har minst to TV-apparater, og en av fem har flere enn tre TV- er hjemme.

En av tre eier en fritidsbolig alene (ikke sammen med andre familiemedlemmer). Halvparten av dem har hytte på fjellet, halvparten ved sjøen. Ganske mange har hytte begge steder. 20 prosent eier en bolig i tillegg til den de bor i.

MEDIEVANER:

Velstående og høyt utdannede er storbrukere av media og Internett. De leser gjerne både Aftenposten og Dagens Næringsliv, og Dagbladet på lørdager. De skyr vanlige ukeblader, og foretrekker heller fagblader av typen Bonytt, Elle Interiør, Norsk Golf, Kapital og Økonomisk Rapport.

De har i større grad enn gjennomsnittet tilgang til Internett både hjemme og på jobb, og mange sjekker avisenes nettutgaver flere ganger daglig. De bruker nettet til å handle feriereiser, til banktjenester og sjekking av aksjekurser.

Som avislesere er de særlig interessert i stoff om næringsliv, arbeidsliv og karriere, utenriks, moter, mat og vin.

De leser oftere enn andre ledere, kommentarer og portrettintervjuer. De er ikke utpregede bokormer, men er i større grad enn befolkningen for øvrig interessert i norsk samtidslitteratur.

Underholdningskonkurranser på TV av typen «Vil du bli millionær?» ser de absolutt ikke.

VERDIER:

Fire av ti rike stemmer Høyre. De fleste mener det er viktig å bedre vilkårene for næringslivet, gi lavere skatter, styrke etikk og moral i samfunnet, minske kriminaliteten, styrke sykehus- og helsevesen, heve kunnskapsnivået i skolen og minske offentlig byråkrati. De ønsker ikke at de økonomiske forskjellene reduseres ytterligere.

Landbruket bryr de seg lite om, og Senterpartiet avskyr de nærmest. Halvparten er for norsk EU-medlemskap.

De har i større grad enn folk flest en liberal og positiv holdning til rettigheter for homofile, til innvandring og full likestilling mellom mann og kvinne. De er mer liberale i forhold til røyking av hasj og marihuana enn folk flest.

ØKONOMI:

De velstående vurderer sin egen økonomiske situasjon som mye bedre en gjennomsnittet. De greier seg så bra økonomisk at de kan spare temmelig mye, og mener selv de kunne klart seg med mindre penger.

En tredjedel kommer fra familier uten økonomiske problemer. En del bruker kredittkort som American Express og Diners Club, men er overhodet ikke interessert i Coop-medlemskort. Heller ikke bensinrabattkort bryr de seg om. Ved valg av bank er rentetilbudet på innskudd meget viktig. Det er også rentetilbudet på utlån. Over 60 prosent eier aksjer og 56 prosent har aksjefond.

REISEVANER:

Velstående reiser fire ganger så ofte med fly som gjennomsnittet. En fjerdedel av dem har reist med fly til utlandet så ofte som fire-ni ganger i løpet av de siste 12 måneder. De reiser mye både privat og i forretning. De reiser i langt større grad enn andre bort i helgene.

Det er to eller flere biler i husstanden, og bilene kjøpes ofte nye.

HANDLEVANER:

Rike handler gjerne på IKEA, og av og til på Smart Club, men absolutt ikke på Dressmann eller Cubus.

Hele sju av ti oppfatter det begrensede vareutvalget i dagligvarebransjens lavpriskjeder som et problem (i befolkningen for øvrig er det 50 pst.).

MOSJONSVANER:

Private treningsstudioer og squashhaller er deres mosjonsarena. De driver i større grad enn gjennomsnittet fysisk aktivitet.

En god del spiller også golf og over dobbelt så mange som i befolkningen ellers kjører alpint. Rike driver i langt større grad enn folk flest fysisk aktivitet sammen med familien.

7 prosent har seilbåt.

LYKKE: Karianne og Nicolai Riise har mye av det livet kan by på, og viktigst: de har funnet hverandre. Nå bygger de <a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/03/27/321624.html'>drømmehus i Bærum</a>.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!