Liberia trenger 2930 sykesenger til ebola-ofre, har bare 620

Stort behov for helsehjelp til Vest-Afrika.

BEHANDLINGSSENTER:  Behandlingssenter for ebola krever svært gode smitterverntiltak og godt utstyr. Her venter en mann på behandling fra helsearbeidere på Island hospital i Monrovia i helga. Foto: Pascal Guyot / AFP Photo / NTB Scanpix
BEHANDLINGSSENTER: Behandlingssenter for ebola krever svært gode smitterverntiltak og godt utstyr. Her venter en mann på behandling fra helsearbeidere på Island hospital i Monrovia i helga. Foto: Pascal Guyot / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens ebola-utbruddet vokser med uforminsket styrke, er kapasiteten på flere helsesenter og sykehus i de ebola-rammede landene sprengt.

Spesielt kritisk er det i Liberia, hvor nye tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at de trenger 2930 senger, men kun har 620. Behovet for nye behandlingssenter og mer utstyr og helsepersonell er enormt.

Liberia trenger 2930 sykesenger til ebola-ofre, har bare 620

- Antall tilgjengelige sykehussenger i Liberia og Sierra Leone er fortsatt langt unna det vi trenger, skriver WHO.

Eksponentiell vekst
Helsedirektoratet har nå lagt ut en utlysning etter 40 til 60 norske helsearbeidere som kan bidra i kampen mot ebola i Vest-Afrika. Sammen med to feltsykehus, flere telt, en nødhjelpsleir og 89 millioner kroner, skal helsearbeiderne utgjøre Norges bidrag mot epidemien.

Men utbruddet vokser i en voldsom fart. WHO kunngjorde i dag at 3879 personer har mistet livet til dødsviruset, og 8033 er smittet.

VENTER PÅ HJELP:  Her venter syke beboere utenfor et nyåpnet senter kalt Island Clinic i Liberias hovedstad Monrovia 23. september. Foto: Zoom Dosso / AFP Photo / NTB Scanpix
VENTER PÅ HJELP: Her venter syke beboere utenfor et nyåpnet senter kalt Island Clinic i Liberias hovedstad Monrovia 23. september. Foto: Zoom Dosso / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er gjort beregninger som viser at jo større utbruddet blir i Vest-Afrika, jo større er risikoen for at det kan komme enkeltpasienter som er smittet med ebola til andre land. Risikoen for spredning øker med størrelsen på utbruddet i Guinea, Sierra-Leone og Liberia, og det er viktig å sette inn en stor innsats der i løpet av kort tid, sier seniorrådgiver Line Vold i Folkehelseinstituttet (FFI) i dagens Dagbladet.

- Må sende flere ned Leger uten grenser slo alarm om utbruddet allerede i mars, men hjelpen har latt vente på seg. Lenge var organisasjonen den eneste som hjalp lokale helsemyndigheter i ebola-kampen. Og situasjonen ble bare verre og verre for hver dag.

Ifølge det amerikanske smitteverninstituttet CDC må 70 prosent av pasientene isoleres og 70 prosent av begravelsene foregå trygt, dersom vi skal snu den eksponentielle veksten i antall smittede.

STOR SENGEMANGEL:  Nye tall fra WHO viser at Liberia og Sierra Leone kun har henholdsvis 21 og 26 prosent av de sengeplassene de trenger for å møte behovet fra de ebola-syke. De lokale helsemyndighetene står for beregningen av hvor mange senger som trengs. Foto: WHO situation report
STOR SENGEMANGEL: Nye tall fra WHO viser at Liberia og Sierra Leone kun har henholdsvis 21 og 26 prosent av de sengeplassene de trenger for å møte behovet fra de ebola-syke. De lokale helsemyndighetene står for beregningen av hvor mange senger som trengs. Foto: WHO situation report Vis mer

Grunnen til at trygge begravelser er så viktig, er at ebola-ofre er mest smittsomme like før og etter døden. Altså er det ofte de som pleier de syke og begraver de døde, som selv blir smittet med viruset. De som begraver døde, trenger altså smittevernutstyr.

Leger uten grenser er klare på at Vest-Afrika trenger flere hjelpearbeidere, og mer utstyr:

- Det eneste ansvarlige er å sende flere folk ned, slik at vi kan behandle de som er smittet og hindre videre smitte. Det er den eneste måten å stoppe denne epidemien på, sa generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn til Dagbladet mandag.

Lokale helsemyndigheter har beregnet at Sierra Leone trenger 1148 senger, mens de kun har 304 tilgjengelig.

Og utbruddet er fremdeles fullstendig ute av kontroll.

• Les også: 12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

Liberia trenger 2930 sykesenger til ebola-ofre, har bare 620

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer