Liberias jernkvinne

Alenemor og jernkvinne: Ellen Johnson-Sirleaf (67) kan bli Liberias - og Afrikas - første kvinnelige president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg skal bringe moderlig sensitivitet og følelse inn i presidentskapet, sier kvinnen som har to arrestasjoner og tiår i opposisjon bak seg. Nå ligger hun an til å bli president i det krigsherjede landet.

Ydmyk

Etter at 91 prosent av stemmene er talt opp har Johnson-Sirleaf fått 59 prosent av stemmene. Den den argeste konkurrenten, den tidligere fotballstjernen og mangemillionæren, George Weah, har 49 prosent.

- Jeg synes resultatet er veldig klart: det liberiske folket har stemt, og de har valgt meg til å føre landet i riktig retning. Det gjør meg ydmyk, sier Ellen Johnson-Sirleaf til BBC World i dag.

Eks-fotballstjernen Weah mener det er for tidlig å kåre valgets vinner. Han sier at det har foregått valgfusk, og har sendt inn klage. Valgobservatører sier imidlertid at valget er gjennomført «hovedsaklig fredfullt, fritt og rettferdig», melder BBC.

Elitist

Johnson-Sirleaf er en del av Liberias ørlille elite. Hun har økonomiutdannelse fra diverse universitet i USA, deriblant Harvard. Etter studiene vendte Johnson-Sirleaf tilbake til Liberia, og i slutten av 70-tallet fikk hun jobben som landets finansminister. Siden da har kvinnen hatt en rekke betydningsfulle jobber, inkludert stillingen som Afrika-direktør i UNDP (FNs utiklingsprogram).

- Når jeg ser meg tilbake, ser jeg et liv fylt med aktivisme. Jeg har fulgt min politiske tro og hele tiden forsøkt å gjøre det som er best for landet mitt, sier 67-åringen i et valgintervju, ifølge Independent.

Johnson-Sirleafs tilhengere sier hun har to klare fordeler i forhold til sin motkandidat Weah: Hun er bedre utdannet og hun er en kvinne.

I valgkampen la imidlertid ikke Johnson-Sirleaf, enke og mor til fire, spesielt vekt på sitt kjønn. Men - hun understreket at Liberia er styrt av mange menn.

- Nå er kvinner klare for å lage historie. Og mennene er klare for å jobbe med oss, sa hun ofte.

Vanstyre og korrupsjon

En Liberia-kjenner sier at Johnson-Sirleaf har fått kallenavnet «jernkvinnen» på grunn av hennes jernvilje og besluttsomhet, melder BBC.

- Det ville vært mye lettere for henne å oppgi politikken og sitte hjemme, slik mange andre har gjort. Men hun har aldri gitt opp, sier kilden.

Liberia har 3 millioner innbyggere. Landet, som i gamle dager var et av Afrikas rikeste land, ble grunnlagt i 1847 av frigjorte amerikanske slaver. Men - som så ofte i Afrika, gjorde vanstyre, korrupsjon og vold landet til en økonomisk ruin.

- Jeg har sett at folk har hatt det vondt. At de har lidd. Men jeg har ikke tid til å se tilbake, sier kvinnen på et valgmøte i forrige måned.

<B>KLAR FOR MAKT:</B> Ellen Johnson-Sirleaf (67) blir trolig Liberias neste president.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer