BERYKTET: Prince Johnson ble for alvor beryktet da han beordret soldater til å kappe av ørene og drepe til tidligere president Samuel Doe - på video - i den liberiske borgerkrigen. Nå stiller han til valg. Foto: Reuters/Simon Akam/Scanpix
BERYKTET: Prince Johnson ble for alvor beryktet da han beordret soldater til å kappe av ørene og drepe til tidligere president Samuel Doe - på video - i den liberiske borgerkrigen. Nå stiller han til valg. Foto: Reuters/Simon Akam/ScanpixVis mer

Liberisk krigsherre vil stille i ny valgomgang

Selv om første valgomgang skal ha vært preget av fusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal delta fullt ut i en runde to, men vi kommer ikke til å akseptere mer juks, sier Merlie Kemru, valgkampleder for den tidligere krigsherren Prince Johnson. Han innehar for øyeblikket en tredjeplass på opptellingen.

Ifølge de foreløpige resultatene leder Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf med 45,4 prosent av stemmene, mens Winston Tubman ligger som nummer to og ser an til å få 29,5 prosent av stemmene.

Dersom ingen kandidat får mer enn 50 prosent av stemmene, må det holdes en andre valgrunde i november.

Anklager om fusk Partiet til Winston Tubman og åtte andre opposisjonspartier mener at første valgrunde var preget av fusk. Lørdag kritiserte de stemmetellingen, som de derfor mener er «ugyldig».

Men både valgkommisjonen og partiet til Johnson-Sirleaf avfeier kritikken.

- Hvis opposisjonen ønsker å boikotte prosessen, vil det ikke stanse valget, sier lederen for Johnson-Sirleafs valgkamp, Musa Bility.

Johnson-Sirleaf har gjort det klart at hun fortsatt vil stille som kandidat i annen runde av presidentvalget, selv om hennes fremste rival skulle komme til å trekke seg.

Avviser kritikk Valgkommisjonen avviser også kritikken fra opposisjonen og sier valget har gått riktig for seg.

- Alle partiene deltok i valget. Tellingen er gjort, og både lokalbefolkningen og de internasjonale observatørene har erklært prosessen som fri, rettferdig og åpen, sier leder James Fromayah i valgkommisjonen.

Ellen Johnson-Sirleaf er i år tildelt Nobels fredspris sammen med Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakul Karman fra Jemen. Ett av Johnson-Sirleafs partis kontorer i utkanten av Monrovia brant ned natt til lørdag. Ifølge politiet er det foreløpig ikke klart om det dreier seg om et angrep.

(NTB)

BESKYLDES FOR FUSK: Nobelprisvinner og sittende president Ellen Johnson Sirleaf (t.v.). Foto: AFP/Glenna Gordon/Scanpix
BESKYLDES FOR FUSK: Nobelprisvinner og sittende president Ellen Johnson Sirleaf (t.v.). Foto: AFP/Glenna Gordon/Scanpix Vis mer