LIBYAS VÅPEN-HELVETE: Libya er i ferd med å bli et land der nesten alle har våpen, sivile som soldater. Overgrep er blitt begått fra alle sider, men mest fra Kadhafi-tilhengere, skriver Jan-EriK Smilden. Foto: Reuters/Zohra Bensemra/Scanpix
LIBYAS VÅPEN-HELVETE: Libya er i ferd med å bli et land der nesten alle har våpen, sivile som soldater. Overgrep er blitt begått fra alle sider, men mest fra Kadhafi-tilhengere, skriver Jan-EriK Smilden. Foto: Reuters/Zohra Bensemra/ScanpixVis mer

«Libya er i ferd med å bli et land der nesten alle har våpen»

Sivile som soldater. Overgrep er blitt begått fra alle sider, men mest fra Kadhafi-tilhengere, skriver Jan-Erik Smilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen ble i forrige uke forverret fra dag til dag ettersom flere våpen kom i omløp. Det fikk også fram av tallene på drepte og skadde.

Nå er det roligere i gatene, spesielt i Tripoli, men det betyr ikke at våpnene er blitt færre.

I gatene i Libyas byer går folk rundt med automatgeværer, som regel av typen Kalasjnikov. Mange av dem er i sivil, men ikke alle tilhører opprørsstyrkene eller er Kadhafi-lojalister. Noen, spesielt svært unge menn, er totalt utrente, men opptrer i gjenger uten å være under kommando av noen. Da sitter ofte skuddene løst.

Mistet kontrollen Før opprøret i Libya mot Muammar Kadhafi startet i februar, var landet gjennommilitarisert, men det var obersten som hadde kontroll over så godt som alle våpnene. Opprørsstyrkene startet nesten på bar bakke, men skaffet seg etter hvert erobrede våpen, som de enten hadde tatt fra Kadhafi-styrker de hadde nedkjempet eller drevet på flukt — eller fra våpenlagre som var blitt bombet av NATO-fly. Det er heller ingen hemmelighet at opprørerne har fått mange av sine våpen smuglet inn fra utlandet.

Ga våpen til sivile Men det er i de siste ukene det totale våpenkaoset har oppstått. Da Kadhafi skjønte at han var på defensiven, delte han ut geværer og pistoler til sine tilhengere for at de skulle være med på å drive opprørerne tilbake. I Tripoli skal dette ha skjedd i stort omfang i bydeler som fremdeles var på Kadhafi-styrkenes hender og der innbyggerne i all hovedsak var lojale mot diktatoren.

Noen har brukt våpnene for å kjempe mot opprørerne, slik Kadhafi ønsket, andre har dem i forsvarsøyemed. Men det er også all grunn til å tro at en del er blitt solgt på svartebørs.

I enkelte av Kadhafis forlatte våpenarsenaler har folk bare gått inn og forsynt seg.

Resultatet ser man i dag. På begge sider av konflikten foregår det hevnaksjoner og vilkårlige henrettelser. Samtidig finns det fremdeles en del Kadhafi-lojale snikskyttere som fyrer løs mot alt som rører på seg, enten de står på hustak eller befinner seg i forbipasserende biler.

Lover avvæpning Det nasjonale overgangsrådet har forbudt opprørssoldatene å ta loven i egne hender og sier at befolkningen skal avvæpnes når den endelige seieren er nådd. Men det vil være lettere sagt en gjort. Uten sammenlikning for øvrig ser man hvordan situasjonen er i et land som Afghanistan, der det å ha et våpen er den største selvfølgelighet.

Ingen vet hvor mange våpen som er i omløp, men Ukraina alene forsynte Libya med 100 000 geværer bare i 2007. I tillegg finns det tusener av bærbare granat- og raketttkastere, pluss mengder med tyngre våpen.

Flere eksperter advarer om at Libya etter Kadhafi vil bli et eldorado for illegale våpenhandlere som vil smugle våpen ut av landet, for å selge dem til opprørsgrupper og terrorister rundt omkring i verden.