PÅ FLUKT: Disse flyktningene ble reddet av en maltesisk kystvaktbåt 19. mai. Totalt ble 320 flyktninger reddet da de fikk problemer under flukten. Antallet som flykter fra Libya stiger, Norge vil ta imot 250 flyktninger. Foto: AFP/Ben Borg Cardona/Scanpix
PÅ FLUKT: Disse flyktningene ble reddet av en maltesisk kystvaktbåt 19. mai. Totalt ble 320 flyktninger reddet da de fikk problemer under flukten. Antallet som flykter fra Libya stiger, Norge vil ta imot 250 flyktninger. Foto: AFP/Ben Borg Cardona/ScanpixVis mer

Libya-flyktningene kommer til Norge i august

Norge har sagt seg villig til å bosette til sammen 250 flyktninger fra Nord-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I månedsskiftet reiser seks saksbehandlere fra Utlendingsdirektoratet (UDI) til Libya for å starte saksbehandlingen og gjøre de første uttakene, opplyser UDI-direktør Ida Børresen til NTB.

I stor grad dreier det seg om flyktninger fra Eritrea, Somalia og Sudan som oppholder seg i den store flyktningleiren i Shousha, på grensa mellom Libya og Tunisia.

- Dette er flyktninger som har fått det vesentlig verre som følge av det som har skjedd i Libya, sier Børresen.

Bosettes i kommuner Flyktningene fra Nord-Afrika er FN-flyktninger med en automatisk rett til å bli bosatt i en kommune. De innvilges oppholdstillatelse i Norge og Schengen - og kan i prinsippet bli værende så lenge de selv ønsker.

Gangen i sakene er at UDI får opplysninger om flyktningene fra FNs høykommissær for flyktninger, og at direktoratets saksbehandlere forbereder seg på å møte dem i et intervju.

Innen utgangen av året I utgangspunktet vil de fleste som er valgt ut av FN, få et positivt vedtak av UDI. UDI vil gjennomføre intervjuer, kartlegge identitet, beskyttelsesbehov og eventuelt oppfølgingsbehov i Norge i samarbeid med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

Det er planlagt en ny runde med intervjuer og utvelgelser i august.

- Målsetting er at alle sakene skal være behandlet og at de fleste skal være ankommet og være bosatt i løpet av året, forteller senior- kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i Justisdepartementet til NTB.

Over Middelhavet Mange av flyktningene fra urolighetene i Nord-Afrika tyr til desperate løsninger for å komme seg i sikkerhet. Hundrevis har ifølge FN druknet i forsøk på å krysse Middelhavet i skrøpelige farkoster.

Ifølge talskvinne Melissa Fleming i UNHCR har mange flyktninger den siste tiden tatt seg tilbake til Libya, etter å ha flyktet til Egypt og Tunisia, med det mål å ta båtveien til Europa. Blant disse er også somaliere, etiopiere og eritreere, opplyste Fleming i en redegjørelse i mai.

Personer fra Somalia og Eritrea utgjorde de største gruppene med asylsøkere som kom til Norge i UDIs siste oversikt, som gjaldt april. Libyske, tunisiske og egyptiske statsborgere utgjorde bare 3,5 prosent av søkerne.

(NTB)

VED GODT MOT: Disse barna ser fram til en ny framtid uten Muammar Kadhafi. Bildet er tatt på grensa til Tunisia i mai. Foto: Reuters/Anis Mili/Scanpix
VED GODT MOT: Disse barna ser fram til en ny framtid uten Muammar Kadhafi. Bildet er tatt på grensa til Tunisia i mai. Foto: Reuters/Anis Mili/Scanpix Vis mer