Libya forsøkte å hente hjem jagerfly

Etter at to desertører stakk av da de nektet å angripe egen befolkning. Malta nekter Libya å hente flyene hjem.

DESERTERTE: Libya forsøkte å hente hjem dette og et annet Mirage F1-jagerfly som ble fløyet til Malta av to desertører som nektet å angripe sin egen befolkning. Men flyene ble nektet landingstillatelse. Foto: Reuters/Darrin Zammit Lupi/Scanpix
DESERTERTE: Libya forsøkte å hente hjem dette og et annet Mirage F1-jagerfly som ble fløyet til Malta av to desertører som nektet å angripe sin egen befolkning. Men flyene ble nektet landingstillatelse. Foto: Reuters/Darrin Zammit Lupi/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to libyske jagerflyene landet i Valletta på Malta 21. februar, etter at flygerne hadde desertert i protest mot en ordre om å bombe demonstranter som krevde Muammar Kadhafis avgang.

Flygerne har søkt politisk asyl, men Kadhafi har åpenbart ikke gitt opp håpet om å få tilbake de to franskbygde jagerflyene som de to oberstene stakk av med.

Onsdag sendte den libyske lederen et fly til Malta med sju flygere om bord, opplyste Maltas statsminister Lawrence Gonzi under en pressekonferanse søndag.

Nektet landingstillatelse Ifølge Gonzi ble imidlertid flyet nektet landingstillatelse og måtte returnere til Libya med uforrettet sak, ettersom de ikke hadde levert noen flyplan.

Gonzi bekreftet videre at Libya har fremmet et formelt krav om å få tilbake de to jagerflyene, men at dette er avvist fra Maltas side.

Statsministeren, som tidligere har vært forsiktig i sin kritikk av nabolandet, tok videre klar avstand fra Gaddafis regime.

- Det libyske regimet kan ikke avvise folkets rettmessige krav, og Kadhafi-regimets dager er derfor talte, slo han fast.

Flyktninger Malta har de siste dagene tatt imot 8000 flyktninger fra Libya og regner med at tallet vil stige kraftig de kommende dagene.

Statsminister Gonzi understreker samtidig at Malta ikke akter å bli noen base for land som eventuelt vil ta i bruk militærmakt for å styrte Kadhafi-regimet.

- Malta ønsker at freden og stabiliteten skal vende tilbake til regionen så raskt som mulig. Prioriteten må nå være en koordinert internasjonal innsats for å bringe humanitærhjelp som mat og medisiner til det libyske folk, sa Gonzi søndag.

(NTB)