Libya klar til å betale

Libya kunngjorde onsdag at landet i prinsippet er klar til å betale erstatning til ofrene etter Lockerbie-tragedien i 1988.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når det gjelder erstatning, som et prinsipp, jo, vi kommer til å gjøre noe med den saken, sa utenriksminister Mohammed Abderrahmane Chalgam etter et møte med den britiske Midtøsten-ministeren Mike O'Brien onsdag.

- Når det gjelder ansvar, så diskuterer vi den saken - vi er klare til å kvitte oss med den hindringen, sa Chalgam videre. Han sa også at Libya ønsker å formalisere sitt forhold til USA.

Ifølge britiske tjenestemenn på stedet er Chalgams uttalelser de klareste, offentlige kommentarene Libya noen gang er kommet med for å møte krav som er stilt for at resten av sanksjonene som ble pålagt etter Lockerbie, skal heves.

Jim Swire, som er talsmann for de etterlatte, ønsker det libyske utspillet forsiktig velkommen.

- Jeg tror vi skal oppfatte dette som et betraktelig steg i riktig retning. Men å betale erstatning er selvfølgelig bare en av tingene Libya må gjøre hvis FN-sanksjonene skal fjernes en gang for alle, sier Swire til fjernsynskanalen Sky News.

270 personer ble drept da et Pan Am-fly eksploderte over Lockerbie i Skottland i 1988. Libyas leder Muammar Gaddafi har alltid insistert på at Libya ikke hadde noe å gjøre med terroraksjonen mot flyet. Men en libysk agent ble i fjor funnet skyldig av en britisk domstol i Nederland og dømt til livsvarig fengsel for sin medvirkning.

Gaddafi er i ferd med å komme ut av sitt langvarige politiske isolat etter at Storbritannia har besluttet å utvide dialogen med den omstridte obersten. O'Brians besøk er det første av en britisk minister på nesten 20 år.

Onsdag kveld møtte O'Brian Gaddafi til samtaler i et beduinertelt på en sandstrand ved kystbyen Sirte. Etter møtet sa O'Brian at Gaddafi hadde sagt alle de riktige tingene.

- Det viktige nå er at ordene blir omsatt til handlinger. Vi må være sikre på at vi oppnår resultater, sa O'Brian.

Libyas viseutenriksminister Saad Mujber fortalte O'Brian tirsdag at Libya er innstilt på å undertegne en internasjonal protokoll om kjemiske våpen som forplikter landet til internasjonal inspeksjon. Libya forplikter seg også til å støtte kampen mot Osama bin Laden og internasjonal terrorisme.

- Libyerne betrakter al-Qaida som en like stor trussel mot Libya som mot Vesten, sa en britisk diplomat.

Lockerbie-tragedien og det libyske drapet på en britisk politikvinne i 1984 har bidratt til et anstrengt politisk forhold mellom Gaddafi og Storbritannia i snart 20 år. Men samtidig har britisk næringsliv opprettholdt kontakten med Libya, ikke minst med oljeindustrien i landet. Etter en langvarig tilnærmingsprosess ble de diplomatiske forbindelsene gjenopprettet for to år siden.

(NTB)