12.08.11 Washington DC
Jonas Gahr Støre utanför State Department, Washington DC
Foto: Linus Sundahl-Djerf
12.08.11 Washington DC Jonas Gahr Støre utanför State Department, Washington DC Foto: Linus Sundahl-DjerfVis mer

- Libya må behandle fanger med verdighet

Jonas Gahr Støre mener Norge må si klart fra overfor Libyas nye myndigheter om at alle fanger har krav på en human og verdig behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er nødvendig å gi skikkelig beskjed til Libyas nye myndigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Det siste døgnet har kritikken av hvordan Libyas eksdiktator Muammar Kadhafi ble behandlet da han ble tatt til fange økt. Uklarheter rundt hvordan han egentlig mistet livet bidrar til at kritikken øker.

- Fanger skal behandles humant og med verdighet. De prinsippene må vi snakke ut om og si ifra om, sier Støre, som mener det er nødvendig å vektlegge allerede nå det ansvaret de libyske myndighetene har for veien videre.

- Norge bør si klart fra om at vi kritiserer hvis det har vært vilkårlige henrettelser, bruk av vold. Særlig når et menneske er satt ut av spill og tatt til fange, sier Støre.

Han møtte fredag Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja, som sier det er svært uheldig at Kadhafi aldri ble stilt for en domstol.

- Vi trenger full klarhet i hvordan han døde og omstendighetene rundt det. Det er alltid bedre at dem som er anklaget for krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten, blir stilt for retten, sier Tuomioja.

(NTB)