Libya-møte i Stortinget tirsdag

Neppe norske bidrag til Libya før den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen har drøftet saken.

MØTES TROLIG TIRSDAG: Ine Marie Eriksen (H) sier at den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen vil møtes til uka for å drøfte det eventuelle norske bidraget.

Foto: Erlend Aas / Scanpix
MØTES TROLIG TIRSDAG: Ine Marie Eriksen (H) sier at den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen vil møtes til uka for å drøfte det eventuelle norske bidraget. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens den danske regjeringen har besluttet å sende jagerfly og ett militært transportfly, er det lite trolig at norske jagerfly eller transportfly, eller andre styrkebidrag, vil bli satt inn i de planlagte militæraksjonene mot Libya før forsvarsminister Grete Faremo har drøftet saken med den viktige stortingskomiteen.

Det skjer, etter alt å dømme, tirsdag.

Men møtetidspunktet er ikke endelig avgjort, ifølge Dagbladets kilder.

Lukkede dører I tillegg til de ordinære medlemmene i utenriks- og forsvarskomiteen, er også alle partilederne medlemmer av den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen.

Møtene i den utvidede utenriks- og konsitusjonskomiteen går alltid for lukkede dører. Det er vanlig at regjeringen orienterer komiteen om saker av stor utenrikspolitisk betydning.

Leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere tidspunktet direkte, men bekrefter overfor Dagbladet at det er dialog om et mulig møte i komiteen.

- Det er vanlig med et møte i komiteen i slike situasjoner som dette. Vi er i løpende kontakt med forsvarsministeren om dette, sier Søreide, og anslår at møtet i komiteen vil kunne finne sted «tidlig til neste uke».

Bred forankring Det er ikke vanlig, utifra konstitusjonell praksis i Norge, at regjeringen setter militære styrker inn i et nytt konfliktområde, før det har vært en drøftingsrunde med Stortinget.

- Ja, det er riktig, sier Søreide og legger til:

- Selv om vi har en flertallsregjering nå, regner jeg med at de ønsker en bredest mulig forankring.

Komitelederen er helt åpen for hva som blir utfallet med tanke på hva Norge til slutt velger å stille med av styrkebidrag.

- Det virker ikke som det ennå er kommet noen konkret forespørsel til Norge, men mer at vi så langt har gitt beskjed om hvilke kapasiteter vi kan stille med, sier Søreide til Dagbladet.

- Det kommer jo litt an på hva behovene vil være. Det som det må tas en beslutning på, er totaliteten og hvilke land som skal bidra med hva. Og det er, såvidt jeg forstår, ikke klart ennå, sier Søreide.

Ifølge Søreide er det heller ikke endelig avgjort om NATO tar en formell rolle, eller om det blir enkeltland innenfor NATO som tar på seg oppgaven med å håndheve resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd.

Forsvarsminister Grete Faremo uttalte tidligere i dag at det er mest aktuelt for Norge å stille med «luftmakt», siden det i første rekke dreier seg om å håndheve en flyforbudsone over Libya.

Fire muligheter Forsvarskilder Dagbladet har snakket med fredag, peker på at Norge kan velge å stille med F16 jagerfly, P3 Orion overvåkingsfly eller transportfly som benyttes til den mer humanitære delen av operasjonen, som også kommer til å bli krevende.

Forsvaret utelukker heller ikke at det kan bli aktuelt å sende nedover ett DA20 Falcon Jet fra 720-skvadronen på Rygge, som har kapasitet til å drive jamming og elektronisk krigføring som kan ta ut radar- og sambandssystemer både i luften og på bakken.

Men arbeidet med å gi klare svar til Forsvarsdepartementet og forsvarsministeren pågår fortsatt ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø.

FOH har i alle fall den siste uken arbeidet intensivt med å vurdere hva Norge eventuelt har av operative kapasiteter som eventuelt kan settes inn i aksjonene mot Moammar Kadhafis regime i Libya.

Dette arbeidet har også hatt aktualitet på grunn av jordskjelvet og tsunamikatastrofen i Japan.

Norge med i overvåkingsfly Overvåkingsfly med norske offiserer skal i flere uker ha deltatt i overvåking av libysk luftrom.  

21 norske offiserer tar del i NATO-styrken Airborne Early Warning Control Force. Nordmenn er blant pilotene som har fløyet de store E3A Awacs-flyene som de siste ukene har drevet overvåking, skriver VG Nett.  

Flyene har tatt av fra NATOs operasjonsbaser i Trapani i Italia og Aktion i Hellas. De har sirklet utenfor kysten av Libya i opptil ti timer i strekk. Målet er å få oversikt over troppeforflytninger, flybevegelser og annet av interesse i Libya.

- Ja, jeg kan bekrefte at norske offiserer har deltatt i NATO-ledede tokt for å overvåke Libya, sier major Eystein Kvarving, informasjonssjef i Luftforsvaret.  

NATO-styrken har hovedkvarter i Tyskland. Norge har bidratt med offiserer siden 1982.   - Vi bidrar med piloter, navigatører, administrasjon, teknisk vedlikehold og andre arbeidsoppgaver, sier Kvarving,

- Hva Norge stiller med av styrkebidrag, er jo til syvende og sist et politisk spørsmål. Men det er riktig at vi har vært i gang med planprosessen en stund, sier oberstløytnant John Espen Lien, senior talsmann ved FOH.