Libya-penger kan ha gått til Sør-Afrika

40 millioner fra Hydro til mc-firma?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro kan ha betalt 40 millioner kroner knyttet til de mistenkelige Libya-avtalene til et firma i Sør-Afrika som blant annet oppgir å drive med motorsykler, husholdningsvarer og restauranter.

Mannen som skulle bistå Saga Petroleum med å få tilslag på oljefelt i Libya, knyttes ifølge Dagens Næringsliv til en postboks i Libya og en postboks i Sør-Afrika.

Avisens undersøkelser viser at beløpet på 6,85 millioner dollar som Hydro betalte til konsulenten i 2000 og 2001, kan ha blitt overført til et selskap ved navn Vexol s a. Det er registret på postboksen i Sør-Afrika, altså på motsatt side av det afrikanske kontinentet som Libya.

Uten regnskap


Ifølge opplysningene som ble registrert ved opprettelsen av selskapet i 1997, driver det med «engros, detaljhandel, reparasjon av kjøretøy, motorsykler og husholdningsvarer, hoteller og restauranter».

Myndighetene i Sør-Afrika oppgir at selskapet ikke har levert regnskaper de siste tre årene, og at det trolig aldri er sendt inn regnskap siden det ble etablert.

På selskapets adresse er det opprettet et datterselskap, men der har ingen av de DN har snakket med, hørt om mannen som opprettet selskapene, en libyer ved navn Abdurrazag Khaclea Gammudi.


Fire navn


En annen pussighet er at samme mann opererer med ikke mindre enn fire varianter av sitt navn ved opprettelsen av totalt fire selskaper knyttet til samme adresse, han heter blant annet også Gammndi til etternavn og Khalifa til mellomnavn. Fellesnevneren er fødselsdatoen og at selskapene knyttes til samme postboks.

Hydro har oppgitt at de 6,85 millioner dollarene ble overført til konsulenten for å avslutte avtalene som i 1999 ble inngått av Saga, fordi man ikke kunne forsikre seg om at konsulentavtalene var i overensstemmelse med Hydros etiske retningslinjer. Saga ble kjøpt av Hydro i 1999.

I forbindelse med Eivind Reitens avgang som styreleder i StatoilHydro torsdag, opplyste Hydro at Økokrim er kontaktet fordi «foreløpige undersøkelser kan tyde på at selskapet kan ha benyttet et tidligere omtalt konsulentselskap knyttet til petroleumsvirksomheten i Libya mer aktivt enn først antatt».

Hydro ble så sent som i desember 2005 tildelt rettigheter som operatørselskap på det såkalte Murzuq-bassenget i Libya. Hydro vant lisensen i konkurranse med sju andre oljeselskaper.

(NTB)

GIKK AV SOM STYRELEDER I STATOILHYDRO: Eivind Reiten gikk torsdag kveld av som styreleder i StatoilHydro. Han oppgir at korrupsjonssaken i Libya var avgjørende for hans beslutning. Nå viser det seg at Hydro kan ha betalt 40 millioner kroner knyttet til de mistenkelige Libya-avtalene til et firma i Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud/Scanpix
GIKK AV SOM STYRELEDER I STATOILHYDRO: Eivind Reiten gikk torsdag kveld av som styreleder i StatoilHydro. Han oppgir at korrupsjonssaken i Libya var avgjørende for hans beslutning. Nå viser det seg at Hydro kan ha betalt 40 millioner kroner knyttet til de mistenkelige Libya-avtalene til et firma i Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer