- Libya vil løslate norsk journalist

Ble tatt til fange under oppdrag for Al Jazeera.

PÅ JOBB: Her er Ammar Al-Hamdan på jobb for Al Jazeera i Oslo. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
PÅ JOBB: Her er Ammar Al-Hamdan på jobb for Al Jazeera i Oslo. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyiske myndigheter sier de vil løslate fire Al Jazeera-journalister de har tatt til fange, inkludert nordmannen Ammar Al-Hamdan (33), innen 24 timer, melder tv-kanalen. De tre øvrige er én tunisier, én mauritanier og én brite.

Norske Al-Hamdan var på jobb for Al Jazeera i Libya da han ble pågrepet og tatt til fange av styrker som er lojale til landets leder, Muammar Kadhafi, 7. mars.

Brutte løfter Den siste kontakten med Samir Shatara ved Al Jazeeras Oslo-kontor var «de befant seg på et farlig sted som var under angrep». Siden har ingen hørt noe.

- Vi har ikke hatt kontakt med dem siden da. Vi får se i morgen, sier Shatara til Dagbladet nå i kveld.

- Dette er ikke første, men fjerde gang myndighetene lover å slippe dem fri. Jeg håper virkelig at det skjer og krysser fingrene, men jeg er ikke 100 prosent sikker, legger Shatara til.

Al-Hamdan er opprinnelig fra Irak, men har bodd i Norge siden 2003. Han har blant annet arbeidet for nyhetsmagasinet Ny Tid og er gift med en norsk journalist.

Frykter for livet Samir Shatara sier det er en gruppe ledet av Muammar Kadhafis sønn, Siaf-al-Islam Kadhafi, som har hatt gruppen til fange. Han har tidligere uttrykt frykt for hva skjebnen til fangene kan bli i det istykkerrevne landet som nå blir hamret av vestlige jagerfly.

- Vi frykter reaksjonen fra libyske myndigheter etter [det første angrepet utført av koalisjonen]. At de vil drepe en etter en, eller bruke dem i konflikten på annen måte, sa Samir Shatara til Dagbladet 20. mars.