- Libya vil svare positivt på FN-resolusjonen

Overraskende helomvending fra Kadhafi. Stoppet angrep mot opprørerby.

HELOMVENDING:  Kadhafis sønn Seif al-Islam ringte CNN i natt og fortalte at de ville endre taktikk. Foto:  AFP PHOTO / EURONEWS
HELOMVENDING: Kadhafis sønn Seif al-Islam ringte CNN i natt og fortalte at de ville endre taktikk. Foto: AFP PHOTO / EURONEWSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Folkets vilje har blitt skutt ned i Libya i flere uker. Kadhafi angriper sitt eget folk. Vi kan ikke la disse krigshisserne gjøre dette, vi kan ikke forlate de sivile. Vi må ikke kommer for seint.

Slikt uttrykte Frankrikes utenriksminister Alain Juppe seg, da han introduserte FN-resolusjonen mot Libya. Resolusjonen godkjenner utenlandsk militærintervensjon i Libya, opprettelsen av en flyforbudsone og bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefolkningen i landet.

Luftangrep mot Kadhafi kan være i gang på søndag, melder BBC.


Helomvending
I går varslet Muammar Kadhafi blodbad da han gjorde det klart at han ville «rense Benghazi», som har blitt regnet som opprørets vugge i Libya.  

- Hvis verden blir gal, blir vi gale også, sa han til portugisisk radio.  Libyas viseutenriksminister Khaled Kaaim kalte resolusjonen «en oppfordring til libyere om å drepe hverandre».

Så kom helomvendingen.

 Nic Robertson i CNN fikk sent i går kveld en telefon fra Kadhafis sønn Seif Kadhafi.  

- Samtalen var temmelig bisarr. Jeg fikk høre at Kadhafi-regimet ville endre taktikk, som en humanitær gest. De ville ikke lenger gjennomføre en tøff militæraksjon. De ville ikke bruke våpen, men snarere hjelpe sivile som ville forlate Benghazi. Dette er en utrolig helomvending og taktikkendring, i siste minutt, sier Robertson.

Samtalet kom noen minutter før FN vedtok å gripe inn i Libya.

Litt over midnatt kunngjorde viseutenriksminister Kaaim at Libya vil gå med på en våpenhvile med opprørerne. Det eneste vilkåret var at de først ville forhandle om vilkårene i våpenhvilen.

- Libya vil svare positivt på FN-resolusjonen, og vi vil bevise vår vilje til å garantere for sikkerheten til sivile libyere, sa Kaaim.

Kadhafi-regimet har også stoppet angrepet mot Bengazi som følge av FN-resolusjonen, melder CNN.

Tyskland advarer
I Benghazi feiret opprørerne resolusjonen, som også EU har besluttet å stille seg bak. Tyskland advarer derimot mot militære operasjoner i Libya, og vil ikke delta på dette.

Utenriksminister Guido Westerwelle sier det vil være «betydelig risiko» knyttet til dette.

- Vi stiller oss fortsatt sterkt tvilende til muligheten for militær intervensjon som denne resolusjonen foregriper. Vi ser betydelig risiko i det. Det er derfor vi ikke kunne godta denne delen av teksten, sier han.