- Libyas luftforsvar er knust

Hevder britene.

- ØDELAGT: Britene hevder de har vingestekket Kadhafis luftforsvar og at de nå kan operere nesten uhindret i luftrommet over landet. Dette er et britisk kampfly av typen Tornado GR4 som letter i nattemørket fra Gioia Dell Colle Air Base i Italia. Foto: REUTERS/SAC Neil Chapman/MoD/Crown Copyright/SCANPIX
- ØDELAGT: Britene hevder de har vingestekket Kadhafis luftforsvar og at de nå kan operere nesten uhindret i luftrommet over landet. Dette er et britisk kampfly av typen Tornado GR4 som letter i nattemørket fra Gioia Dell Colle Air Base i Italia. Foto: REUTERS/SAC Neil Chapman/MoD/Crown Copyright/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyas luftforsvar er «ødelagt» og «ikke lenger en stridende styrke», hevder den britiske generalmajoren Greg Bagwell, leder for landets kampflybidrag til koalisjonen, melder BBC.

Han sier de kan operere «nesten uhindret» i libyisk luftrom, og legger hardt press på Muammar Kadhafis mekaniserte styrker, artilleri og luftforsvarssystem, i tillegg til ammunisjon og andre forsyningslinjer.

- Vi har de under konstant observasjon, og vi angriper straks de truer sivile eller angriper befolkede mål, fortsetter Bagwell.

- Ingen sivile tap Vestlige kampfly har lagt ut på over 300 oppdrag over Libya de siste dagene. Over 162 Tomahawk-missiler er blitt avfyrt. Rundt 175 av flyoppdragene har funnet sted det siste døgnet, hvorav 113 utført av amerikanerne, opplyser US Africa Command på Twitter.

Det amerikanske forsvaret hevder det ikke finnes bevis om at sivile er drept som følge av disse luftangrepene.

- Vårt oppdrag her er å beskytte sivilbefolkningen. Vi velger våre mål og planlegger våre handlinger med dette som øverste prioritet, sier kontreadmiral Gerard Hueber på telefon fra kommandoskipet USS Mount Whitney i Middelhavet, melder NTB.
 
Hueber sier også at flyforbudssonen nå strekker seg langs hele kysten av Libya.

Humanitær krise Situasjonen i byen Misrata, vest i landet, er uoversiktlig. Koalisjonsangrep skal i starten ha tvunget Kadhafi-tro styrker tilbake, men snikskyttere har i løpet av dagen drept minst 17 personer fra hustak i området, ifølge britiske The Telegraph.

- To personer ble drept for en time siden i sentrum av byen, sier en innbygger på telefon til nyhetsbyrået Reuters, og fortsetter:

PÅ VAKT: Minst 17 personer er skutt og drept av pro-Kadhafi-snikskyttere i dag. Her følger en opprører med på hustakene i byen Benghazi. Foto: AFP PHOTO / PATRICK BAZ / SCANPIX
PÅ VAKT: Minst 17 personer er skutt og drept av pro-Kadhafi-snikskyttere i dag. Her følger en opprører med på hustakene i byen Benghazi. Foto: AFP PHOTO / PATRICK BAZ / SCANPIX Vis mer

- Skytingen pågår fortsatt, sier han.

Den humanitære situasjonen i byen blir verre og verre for hver dag som går; sykehuset i byen er overfylt av skadde, de mangler lys, og snart slipper de opp for medisiner, fortalte en lege ved sykehuset til Reuters i går.

I dag melder BBC News at byen er i ferd med å slippe opp for mat og vann.

Opprørerne sliter Pro-Kadhafi-styrker har imidlertid presset hardt mot byene Misrata, Ajdabiya og Zintan de siste 24 timene. Opprørerne, som ønsker å felle lederen, har støtt på problemer i disse områdene. Blant annet sliter de med ildkraft og kommandostruktur.

- De har måttet ty til sporadiske raid mot Kadhafis styrker, før de har blitt nødt til å trekke tilbake, melder Reuters.

- Byen er helt omringet, situasjonen er kritisk, sier en innbygger i Zintan.

Han forteller at regjeringsstyrkene bombarderer byen, og at de får forsterkninger av tanks og andre militære kjøretøy.

NATO vingler Operasjonen sliter fortsatt i ledelsesspørsmålet. NATO-landene klarte onsdag ikke å bli enige om hvorvidt alliansen skal ta over kommandoen i Libya-operasjonen, ifølge en diplomat, melder NTB.

MØTER MOTSTAND: Libyiske opprørere speider langs veien mellom Ajdabiya og Benghazi. Anti-Kadhafi-styrker har møtt problemer i dag grunn dårlig ildkraft og kommandostruktur. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/SCANPIX
MØTER MOTSTAND: Libyiske opprørere speider langs veien mellom Ajdabiya og Benghazi. Anti-Kadhafi-styrker har møtt problemer i dag grunn dårlig ildkraft og kommandostruktur. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/SCANPIX Vis mer

Tirsdag skal utenriksministrene fra landene i koalisjonen og fra landene i regionen møtes i London for å diskutere operasjonen.

HENDENE FULLE: Med eksplosiv nyttelast i den ene hånda og en umbrakonøkkel i den andre, klargjør franske bakkemannskaper en Mirage 2000-jet på Korsika. Foto: AP Photo/Francois Mori/SCANPIX
HENDENE FULLE: Med eksplosiv nyttelast i den ene hånda og en umbrakonøkkel i den andre, klargjør franske bakkemannskaper en Mirage 2000-jet på Korsika. Foto: AP Photo/Francois Mori/SCANPIX Vis mer