STYGGE SÅR: Dette bildet viser ryggen til en fange i byen Misrata. Amnesty International har besøkt flere interneringssentre i landet, og rapporterer om omfattende bruk av tortur. Foto: Amnesty International
STYGGE SÅR: Dette bildet viser ryggen til en fange i byen Misrata. Amnesty International har besøkt flere interneringssentre i landet, og rapporterer om omfattende bruk av tortur. Foto: Amnesty InternationalVis mer

Libyere blir torturert til døde av militsgrupper

Rystende bilder dokumenterer alvorlige overgrep etter Kadhafis død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart fire måneder er gått siden tidligere diktator Muammar Kadhafi ble drept i Libya, etter et langvarig folkeopprør som utviklet seg til væpnet borgerkrig.

- Dette er slutten på et langt og smertefullt kapittel for det libyske folk, sa amerikanske president Barack Obama den dagen Kadhafi ble drept.

Utbredt tortur Nå avdekker en fersk rapport fra Amnesty International utbredte og alvorlige overgrep mot tidligere Kadhafi-tilhengere. Menneskerettighetsorganisasjonen har besøkt elleve interneringssentre i Libya, som brukes av militsgrupper.

På ti av interneringssentrene forteller fanger om tortur og mishandling.

Fotografier viser arr og skader etter overgrep. Ifølge fangene selv, er de blitt slått med pisker, kabler, plastikkslanger, metallenker og trekjepper. Torturen skal ha forekommet i og rundt byene Tripoli, Gharyan, Misrata, Sirte og Zawiya.

HOLDES FANGET: Dette er ett av interneringssentrene hvor Amnesty intervjuet torturerte fanger. Foto: AmnestY International
HOLDES FANGET: Dette er ett av interneringssentrene hvor Amnesty intervjuet torturerte fanger. Foto: AmnestY International Vis mer

- For to uker siden var kroppen min dekket av arr og sår. De ga meg også elektriske sjokk med ledninger mens jeg lå på gulvet. På et tidspunkt besvimte jeg, og de kastet vann på meg for å vekke meg opp, sier en 45 år gammel mann fra Tripoli.

Merker etter elektrisk sjokk I byen Misrata observerte Amnesty væpnede militser som slo og truet fanger som skulle løslates.

Siden september er minst tolv fanger blitt torturert til døde, ifølge organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten «Militias threaten hopes for new Libya» skriver de at likene var dekket av blåmerker, sår og kutt. Noen hadde merker som tyder på bruk av elektrisk sjokk, andre hadde fått neglene sine dratt av. Medisinske rapporter bekrefter at de døde fangene er blitt torturert.

- Ikke én av disse hendelsene er blitt etterforsket, sier Amnestys kriseetterforsker Donatella Rovera til The Guardian.

- Ute av kontroll Hun mener de væpnede militsguppene i landet er ute av kontroll.

DREPT: Libyas tidligere diktator Muammar Kadhafi  ble drept i oktober i fjor etter et massivt folkeopprør og væpnet borgerkrig. Foto: EPA/MOHAMED MESSARA
DREPT: Libyas tidligere diktator Muammar Kadhafi ble drept i oktober i fjor etter et massivt folkeopprør og væpnet borgerkrig. Foto: EPA/MOHAMED MESSARA Vis mer

- Straffefriheten som er gitt til militsene sender ut et signal om at slike overgrep er tolerert, og bidrar til å gjøre slik praksis akseptert. De som er ansvarlig for overgrepene må bli stilt til ansvar for det de har gjort, og bli fjernet fra posisjonene som tillater dem å gjenta overgrepene, sier Rovera.

For noen uker siden skrev Dagbladet at Leger uten Grenser trekker seg ut av flere interneringssentre i byen Misrata på grunn av utbredt tortur.

- Situasjonen har blitt helt uakseptabel og vi kan ikke være vitne til dette. Vi kan ikke lappe sammen folk for at de skal kunne avhøres og tortureres videre. Hvis vi hadde fortsatt, hadde vi blitt en del av systemet, sa lege Morten Rostrup til Dagbladet i januar.

Mange tusen fanger Også FN forteller om utbredt tortur i landet.

- Min stab har mottatt alarmerende rapporter om at dette skjer på steder der det holdes fanger, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay, i januar.

FLERE DREPT: Dette bildet viser torturmerker på beinet til en av de drepte fangene. Foto: Amnesty International
FLERE DREPT: Dette bildet viser torturmerker på beinet til en av de drepte fangene. Foto: Amnesty International Vis mer

- Sentralmyndighetenes manglende kontroll skaper et klima som leder til tortur og mishandling, slo hun fast.

Det er for tida rundt 2400 fanger i fengsler som kontrolleres av de nye libyske myndighetene. I tillegg antas det at militsene holder flere tusen fanget, ifølge The Guardian.

Lederen for overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, har innrømmet overfor nyhetsbyrået Reuters at det har tatt tid å avvæpne militsgruppene, men hevder at krigsforbrytelser vil bli etterforsket.

TORTURERT: En mann fra Tawargha viser fram arrene på armen. Foto: Amnesty International
TORTURERT: En mann fra Tawargha viser fram arrene på armen. Foto: Amnesty International Vis mer
STORE ARR: Dette bildet viser ryggen til en annen fange, som har store arr etter tortur. Foto: Amnesty International
STORE ARR: Dette bildet viser ryggen til en annen fange, som har store arr etter tortur. Foto: Amnesty International Vis mer