Libysk kvinne pågrepet foran øynene på journalister i Tripoli

Hevder 15 av Kadhafis menn voldtok og urinerte og gjorde fra seg på henne.

- NÅ BLIR DU MED OSS: Eman al-Obaidi (i midten) sin beretning om misbruk fra Kadhafis menn vakte reaksjoner blant hotellansatte og sivilkledd politi på hotellet i Tripoli. Foto: Scanpix/Reuters/Zohra Bensemra.
- NÅ BLIR DU MED OSS: Eman al-Obaidi (i midten) sin beretning om misbruk fra Kadhafis menn vakte reaksjoner blant hotellansatte og sivilkledd politi på hotellet i Tripoli. Foto: Scanpix/Reuters/Zohra Bensemra.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En libysk kvinne ble pågrepet og flere journalister skal ha blitt skadet da utenlandsk presse var samlet på Rixos Hotell i Tripoli som gjester av Muammar Kadhafi, i dag, lørdag.

- Voldtatt av 15 menn En libysk kvinne tok seg forbi sikkerhetsmannskapene og inn i bygningen for å snakke med utenlandske journalister på hotellet, som holder seg oppdatert på utivklingen i Libya, og som deltar på pressekonferansene til regimet.

Hun presenterte seg som Eman al-Obaidi fra Benghazi, stedet for en rekke harde kamper mellom opprørerne og Kadhafis styrker. Hun sa at hun ble voldtatt av 15 menn.

- Kadhafis menn hengte meg opp, gjorde fra seg på meg og urinerte på meg, sa hun i det tårene rant. Hun sa også at overgrepet ble tatt opp på film.

- De sier vi er alle libyere, og vi er alle ett folk. Men se hva Kadhafi-folk gjorde mot meg, sa kvinnen, som så ut til å være i 30-årene.

GRÅTER Eman al-Obaidi fra Benghazi hevder hun ble voldtatt, urinert på, i tillegg til at Kadhafis menn gjorde fra seg på henne. Scanpix/Reuters/Zohra Bensemra
GRÅTER Eman al-Obaidi fra Benghazi hevder hun ble voldtatt, urinert på, i tillegg til at Kadhafis menn gjorde fra seg på henne. Scanpix/Reuters/Zohra Bensemra Vis mer

Ifølge New York Times viste hun frem røde merker i ansiktet, et stort arr på øvre del av låret, skrapemerker på leggen og merker på hendene som kan tyde på at hun ble bundet fast.

Journalister i slåsskamp Hun fikk ikke si stort mer. En hotellansatt, som like før serverte mat og drinker, skal ha tatt frem brødkniven på en truende måte, og kalt kvinnen for en «forræder» ifølge nyhetsbyrået AP. En annen brukte en frakk til å dekke over hodet til al-Obaidi.

I det journalistene satte seg imot behandlingen og ville la henne snakke, brøt det ut spetakkel på hotellet. I alle fall én britisk journalist skal ha blitt skadet etter ha fått et slag i ansiktet, mens CNN sitt kamera ble kastet i bakken og knust til småbiter av de ansatte på hotellet, ifølge AP og New York Times.

Oppstyret endte med at sikkerhetspersonell i sivil stoppet journalistene fra å filme. En av dem skal ha dratt ut en revolver. Samtidig ble tapen med hennes vitneutsagn, tilhørende The Financial Times, konfiskert. Sikkerhetspersonell dro så kvinnen av gårde, kastet henne inn i en bil og kjørte av sted. Flere journalister skal ha blitt skadet i spetakkelet.

- Full og mentalt syk - Se hva som skjer. Kadhafis styrker truer med våpen, kidnapper kvinner og voldtar dem, var det siste Eman al-Obaidi rakk å si.

Libyske myndigheter arrangerte like etter en haste-pressekonferanse. Talsmann Moussa Ibrahim opplyste at etterforskere fortalte ham at kvinnen var full, og muligens mentalt skadet.

BLE BEDT OM Å DRA Eman al-Obaidi (t.h.) skriker på hotellansatte som først prøver å få henne til å forlate stedet. Foto: Reuters/Scanpix/Zohra Bensemra
BLE BEDT OM Å DRA Eman al-Obaidi (t.h.) skriker på hotellansatte som først prøver å få henne til å forlate stedet. Foto: Reuters/Scanpix/Zohra Bensemra Vis mer

- Vi må finne familien hennes og se om hun virkelig ble misbrukt, sa han, og lovet å behandle kvinnen etter libyske lover.

Journalist Charles Clover fra Financial Times var en av journalistene som satte seg imot behandlingen av kvinnen. Like etter hendelsen ble han sendt ut av landet, etter å ha fått et advarsel tidligere for måten han fremstiller konflikten i Libya på.

FØRT UT Eman al-Obaidi blir gråtende ført ut av hotellet i Tripoli etter spetakkelet. Foto: Reuters/Stringer/Scanpix
FØRT UT Eman al-Obaidi blir gråtende ført ut av hotellet i Tripoli etter spetakkelet. Foto: Reuters/Stringer/Scanpix Vis mer