Libysk milits hadde bassengfest i forlatt amerikansk ambassade

- Situasjonen er flytende, sier amerikansk tjenestemann.

FORLATT: En libysk milits inviterte søndag medier til å se det forlatte amerikanske ambassadeområdet som de nå bevokter. Invitasjonen kom etter at en amatørvideo viste menn fra militsen hygge seg i et av ambassadanleggets svømmebassenger. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
FORLATT: En libysk milits inviterte søndag medier til å se det forlatte amerikanske ambassadeområdet som de nå bevokter. Invitasjonen kom etter at en amatørvideo viste menn fra militsen hygge seg i et av ambassadanleggets svømmebassenger. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): En islamistisk milits skal ha okkupert deler av det amerikanske ambassadeanlegget i Libyas hovedstad Tripoli. I en video som ble lagt ut på Youtube søndag og seinere fjernet vises med all tydelighet anarkiet som nå hersker i landet.

I videoen stuper fullt påkledde menn ut i bassenget og svømmer rundt, og flere amerikanske medier publiserer videoen. Søndag ble samtidig en rekke medier invitert inn til ambassanlegget slik at militsen kunne vise at treningsrom, telefoner og annet utstyr sto urørt.

- Aksepterer det ikke En talsmann for nasjonalkongressen i Libya sier at militsene som sikrer USAs ambassadeområder fortsatt er der og holder vakt.

- Militsene er kontrollert av den libyske generalstaben, og det som skjedde var ikke et angrep på ambassadeområdet eller et forsøk på å plyndre området. Det som skjedde var en isolert hendelse fra noen av dem som var satt til å beskytte anlegget. Vi støtter det ikke, og vi aksepterer det ikke, sier talsmannen, Omar Hmaidan, ifølge CNN.

Dagbladet og andre medier fikk natt til mandag uttalelser om situasjonen fra en høytstående tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet.

- Vi har sett meldingene og videoene og er på jakt etter ytterligere detaljer. På det nåværende tidspunkt mener vi ambassadeanlegget er sikret, men vi fortsetter å følge med på situasjonen på bakken. Situasjonen fortsetter å være veldig flytende, sier tjenestemannen.

IKKE PLYNDRET: Et medlem av den islamistiske militsen Libyas Daggry viser fram et bilde inne i det amerikanske ambassadeanlegget for å bevise at de ikke har plyndret området, men bevokter det etter at amerikansk personell evakuerte området i forrige måned. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
IKKE PLYNDRET: Et medlem av den islamistiske militsen Libyas Daggry viser fram et bilde inne i det amerikanske ambassadeanlegget for å bevise at de ikke har plyndret området, men bevokter det etter at amerikansk personell evakuerte området i forrige måned. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA Vis mer

Han forklarer at USAs ambassade og personell er midlertidig flyttet fra Tripoli etter at det brøt ut kamper mellom militser svært nærme ambassadeanlegget.

- Jobber fra Malta - Vi fortsetter å jobber med Libyas myndigheter og andre parter. Vår ambassadør og andre representanter fortsetter å være involvert både i Washington og fra vår ambassade i Valetta på Malta, hvor ambassadepersonellet nylig ble flyttet, sier tjenestemannen.

USAs ambassadør til Libya, Deborah Jones, befinner seg ikke i Libya for tida. Hun skrev tidligere søndag på Twitter at bildene ser ut til å vise et bolighus knyttet til ambassadeanlegget, men at selve ambassaden nå blir bevoktet og ikke er blitt plyndret.

En allianse av militser, som kalles «Libyas daggry», gjeninnsatte i august nasjonalkongressen som landets offisielle parlament til tross for at det internasjonale samfunn anerkjente et nyvalgt parlament i juni.

TRENINGSROM: Et medlem av den islamistiske militsen Libyas Daggry viser fram et treningsrom inne på det amerikanske ambassadeanlegget. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
TRENINGSROM: Et medlem av den islamistiske militsen Libyas Daggry viser fram et treningsrom inne på det amerikanske ambassadeanlegget. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA Vis mer