OFFER, MEN FOR HVA? Naseeb, sju måneder gammel, ble presentert som offer for Natos rakettangrep. Virkeligheten kan være annerledes. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah.
OFFER, MEN FOR HVA? Naseeb, sju måneder gammel, ble presentert som offer for Natos rakettangrep. Virkeligheten kan være annerledes. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah.Vis mer

Libysk «rakettoffer» skal ha blitt skadet i bilulykke

Sykehus-ansatt i Tripoli advarte om PR-stunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta på bildet, sju måneder gamle Naseeb, ble igår søndag presentert for utenlandske reportere som et offer for NATOs bombing i Libya.

Nå skriver nyhetsbyrået Reuters mann i Tripoli, Peter Graff, at det hele kan ha vært et regissert PR-stunt fra Kadhafi-regiimet.

Gårdsbesøk Først tok regimets PR-folk med seg journalister til en gård i utkanten av Tripoli for å snakke med en mann som sa NATOs angrep hadde kostet både en hund og flere kyllinger livet.

Deretter ble journalistene tatt med til et sykehus i sentrum av hovedstaden.

Ved senga til den bevisstløse, sju måneder gamle jenta som var koblet fast til slanger og medisinsk utstyr, dukket en mann opp og presenterte seg som jentas onkel. Mannen skal ha fortalt at hun hadde blitt skadet under rakettangrepene samme dag.

- Sannheten En sykehusansatt har tydeligvis reagert på dette.

Ifølge Reuters sørget han eller hun for å overlevere en håndskrevet lapp til en av de utenlandske reporterne. Der sto denne beskjeden:
«Dette er en trafikkulykke. Det er sannheten».

Ingen uniformerte sykehus-ansatte skal ha snakket med journalistene.

PR-ansatt Det hører med til historien at en mann som ble presentert som en av jentas naboer, samme kveld støtte på Reuters journalist i en annen sammenheng. Da skal mannen ha innrømmet at han var PR-ansatt hos Kadhafi.
 
Ifølge offisielle libyske kilder skal 700 sivile ha blitt drept og mer enn 4000 skadet i Natos flyangrep. Ifølge Reuters har det ikke blitt presentert konkret dokumentasjon som underbygger at et stort antall sivile har blitt drept.

Effekten av Natos inngripen er likevel omdiskutert.
Forskere som Helge Lurås mener at den har ført til store lidelser for befolkningen i Libya.