Libysk skip stoppet med 900 millioner

Skulle til Tripoli med pengelast.

Libyske dinarer: Det ble funnet store verdier i libysk valuta på et skip som forsøkte å legge til i Libyas hovedstad, Tripoli. Foto: Scanpix
Libyske dinarer: Det ble funnet store verdier i libysk valuta på et skip som forsøkte å legge til i Libyas hovedstad, Tripoli. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske myndigheter har funnet Libysk valuta til en verdi av rundt 100 millioner pund om bord på et skip som søndag prøvde å legge til kai i den libyske hovedstaden Tripoli, skriver britiske Telegraph.

Da skipets mannskap vurderte det som for risikabelt å legge til land, valgte de å dra til Storbritannia. Britiske myndigheter, som har fulgt skipet siden søndag, bordet skipet da det kom inn i britisk farvann.

Skipet ble så brakt inn til havn i byen Harwich, Nordøst for London. Om bord på skipet ble det funnet libyske dinarer til en verdi av omkring 100 millioner britiske pund, eller 900 millioner norske kroner. Det er fortsatt uklart hvor skipet seilte ut fra, og hvilket rederi som eier det.

Kontaktet rederiet Etter det ble klart hva skipet fraktet, tok Britiske myndigheter kontakt med rederiet og informerte at de muligens brøt med FNs sanksjoner om eksport av penger til landet som kan komme det libyske regimet tilgode, melder AFP.

Britiske Sky News sier i følge kilder at mannskapet på skipet skal ha vært sammarbeidsvillig. Pengene som befant seg om bord har nå blitt tatt hånd om av Storbritannias sentralbank, Bank of England.

Den beslaglagte valutaen er nå underlagt FNs sanksjoner mot Libya. Aksjonen mot skipet kommer bare dager etter Storbritannia hindret eksport av libyske banksedler til en verdi av 850 millioner pund.

Sanksjoner Søndag ble også britiske verdier tilhørende Kadhafi frosset. Flere i familie med Kadhafi vil merke dette, inkludert hans fire sønner og ene datter, opplyser det britiske utenriksdepartementet.

Alle finansielle institusjoner i landet er nå forpliktet til å fryse familiens verdier. USA og Sveits er blant landene som har frosset Kadhafis verdier tilsvarende 177 milliarder kroner.

Fryste midler: Kadhafi og flere medlemmer av hans familie har blitt rammet av sanksjonene mot landet. Foto: Scanpix
Fryste midler: Kadhafi og flere medlemmer av hans familie har blitt rammet av sanksjonene mot landet. Foto: Scanpix Vis mer