VAR FRYKTET: Muammar Kadhafis eiendom Bab al-Aziziya var ett av de mest fryktede stedene i Libya. Nå har libyere inntatt bygningene, og arrangerte marked på eiendommen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JOEPH EID
VAR FRYKTET: Muammar Kadhafis eiendom Bab al-Aziziya var ett av de mest fryktede stedene i Libya. Nå har libyere inntatt bygningene, og arrangerte marked på eiendommen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JOEPH EIDVis mer

Libyske familier flytter inn i Kadhafis raserte palass

- Jeg føler endelig at jeg er en fri libyer, sier Ziki Salem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et halvt år etter Tripoli gikk inn i hendene på opprørene har flere familier flyttet inn i bygningene som har ennå står på Kadhafis eiendom Bab al-Aziziya, skriver Reuters.

Denne eiendommen på seks kvadratkilometer var en gang ett av de mest fryktede stedene i Libya, og svært få visste hva som egentlig foregikk innenfor de høye murene.

Opprørerne presset Kadhafi til å forlate Bab al-Aziz i Tripoli i fjor. På eiendommen er det mange hus, kontorer og lagerbygninger.

Eiendommen var målet for NATOs luftangrep flere ganger under krigen.

Offiserhjem Lokalene familiene har flyttet inn i varierer fra små kontorlokaler til store villaer.

Ikke lenge etter bombingen av eiendommen, flyttet kjemilæreren Majid, hans kone og syv barn inn i en stor villa, som tidligere skal ha vært hjem for en av Kadhafis offiserer.

- Før turte jeg ikke å se mot eiendommen en gang, vi var til og med redde for å snakke i bilen da vi kjørte forbi, sier 50-åringen til Reuters.

- Vi hadde aldri trodd at vi noen gang ville komme inn i området, og nå bor jeg her, sier Majid.

Pusser opp Han forteller at huset var i svært dårlig stand da han flyttet inn, men har jobbet med å gjøre det mer beboelig.

- Det er mye bedre enn det vi bodde i før, sier han til nyhetsbyrået.

Gammelt kontor Bak en stor villa bor Saja Mohammed al-Sahali (24) og hennes mann Haithem i et rom som tidligere var et kontor.

MARKED: Fredag samlet libyere seg på eiendommen Bab al-Azizya, som tidligere tilhørte Kadhafi. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MARCO LONGARI
MARKED: Fredag samlet libyere seg på eiendommen Bab al-Azizya, som tidligere tilhørte Kadhafi. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MARCO LONGARI Vis mer

- Det finnes ikke noe annet sted for oss å bo. Vi har ikke råd til å betale husleie, det er derfor vi kom hit. Vi har ingen, sa al-Sahail til Reuters.

- For å være ærlig er det ikke bra, vi har ikke strøm, ikke vann og det er kaldt. Men hva kan vi gjøre? spør hun.

På fredag ble det arrangert marked på eiendommen, og eiendommen ble fylt med mennesker.

Overgangsrådet har uttrykt at de ikke vet hva de skal gjøre med eiendommen ennå.

- Hvordan tror du at jeg har det nå når jeg bor i dette slottet? Jeg føler at jeg virkelig er en libyer. Jeg har verdighet, jeg har frihet. Det er vårt land, og vi kan bo hvor vi vil, sier Ziki Salem, en talsmann for familiene, til Reuters.

HOVEDKVARTERET: Mange libyere kommer til Bab al-Azizya for å se ruinene på Kadhafis eiendom. Her er en libysk jentene i det ruinerte hovedkvarteret. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK BAZ
HOVEDKVARTERET: Mange libyere kommer til Bab al-Azizya for å se ruinene på Kadhafis eiendom. Her er en libysk jentene i det ruinerte hovedkvarteret. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK BAZ Vis mer