Libyske militsgrupper holder tusenvis av fanger

Tortur er utbredt, slår FN fast.

FANGER: 400 fanger holdes i Guwasim-fengselet ved Gharyan i Libya. Foto: ISMAIL ZETOUNY / REUTERS/ SCANPIX
FANGER: 400 fanger holdes i Guwasim-fengselet ved Gharyan i Libya. Foto: ISMAIL ZETOUNY / REUTERS/ SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militsgruppene som ble hjulpet til makten av NATO i Libya, holder fortsatt nærmere 6000 fanger. Tortur er utbredt, slår FN fast.

Libyske myndigheter har overtatt kommandoen over åtte fangesentre der det til sammen sitter 2382 fanger, men militsgruppene har fortsatt nærmere 6000 fanger i sin varetekt, opplyste FNs spesialutsending til Libya, Ian Martin i Sikkerhetsrådet onsdag.

FN og menneskerettsorganisasjoner anklager militsgruppene for å torturere fanger, mange av dem afrikanere som mistenkes for å ha kjempet på Muammar Gaddafis side.

Martin har tidligere oppfordret Libyas nye makthavere til å få fart på prosessen med å overføre fangene til fengsler kontrollert av myndighetene.

Ingen kontroll FN-utsendingen ber også justismyndighetene i Libya om å gjøre mer for å finne og overvåke militsgruppenes fangeleirer.

Libyas FN-ambassadør Abdurrahman Mohamed Shalgham forsikret onsdag Sikkerhetsrådet om at fangene som blir holdt av myndighetene, blir behandlet godt. Blant disse er flere tidligere statsråder og nære medarbeider av Kadhafi.

- Det er imidlertid områder der staten ikke har vært i stand til å utøve kontroll. Det er verken politi eller domstoler i disse områdene. Vi kan ikke være ansvarlige for alle overgrep overalt, sa han.

- Vi er imot dette, vi tar avstand fra det og vi holder de som har skyld i slike overgrep ansvarlige, fortsatte han.

Alarmerende rapporter FN har også tidligere gått hardt ut mot de libyske militsgruppene og anklaget dem for tortur og drap på fanger.

- Min stab har mottatt alarmerende rapporter om at dette skjer på steder der det holdes fanger, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay i januar.

Pillay var heller ikke nådig i sin kritikk av Libyas nye makthavere.

- Sentralmyndighetenes manglende kontroll skaper et klima som leder til tortur og mishandling, slo hun fast.

Trakk seg ut Hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF) har også protestert mot fangemishandlingen og innstilte i januar sitt arbeid ved de såkalte interneringssentrene i byen Misrata.

- Fanger under avhør har blitt brakt til oss for medisinsk hjelp med hensikt å gjøre dem i stand til videre avhør. Dette er fullstendig uakseptabelt. Vår rolle er ikke å behandle de samme menneskene gang på gang for å gjøre dem klare for mer tortur, sa den norske legen Morten Rostrup.

Rostrup jobbet selv i Libya under opprøret mot regimet. MSF behandlet selv 115 torturofre i Misrata og konstaterte at flere av dem ble torturert på nytt etter å ha fått behandling.

(NTB)