Libyske offiserer ber hæren fjerne Kadhafi

En gruppe libyske offiserer ber soldater i landet om å «slutte seg til folket» og hjelpe til med å styrte oberst Muammar Kadhafi.

PÅ UKJENT STED: Dette bildet fra 2009 viser Moammar Kadhafi med pekestokken, bak skuddsikkert glass, under en militærparade i Tripoli. Mens det Libyske maktapparatet rakner, er det fortsatt usikkert hvor mannen som har styrt landet i 42 år befinner seg. Foto: AP Photo/Ben Curtis
PÅ UKJENT STED: Dette bildet fra 2009 viser Moammar Kadhafi med pekestokken, bak skuddsikkert glass, under en militærparade i Tripoli. Mens det Libyske maktapparatet rakner, er det fortsatt usikkert hvor mannen som har styrt landet i 42 år befinner seg. Foto: AP Photo/Ben CurtisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse ber offiserene hele den libyske hæren om å marsjere mot hovedstaden Tripoli, melder TV-stasjonen Al Jazeera.
Tidligere har det kommet en rekke meldinger om libyske soldater som har desertert og diplomater som har sagt opp stillingene sine i protest.

På ukjent sted I hele dag har det svirret rykter om hvor Libyas leder Kadhafi befinner seg.

Englands utenriksminister William Hague, sa tidligere i dag at han hadde informasjon som tydet på at Kadhafi var på vei til Venezuela. Dette er siden avvist i krasse ordelag av Venezuelas utenriksminister, Andres Izarra, som kalte opplysningene «falske» og «uansvarlige».

Statlig TV i Libya viste i natt en kort sekvens på noen få seknunder som viste Kadhafi i ferd med å felle ned en paraply, sittende i en bil, men det var ingenting i opptaket som kunne bekrefte at bildene var ferske.

Ifølge Al Jazeera skal innslaget ha blitt fulgt av en uttalelse fra Kadhafi om at han «ikke er i Venezuela, men i Tripoli», men det heller ingen landemerker eller andre kjennetegn i bildet som kunne verifisere dette.

I Maltastar hevder «ubekreftede kilder i nærheten av regjeringsapparatet», at Kadhafi fortsatt er i Libya, men ikke i hovedstaden Tripoli.

- 250 drept i Tripoli Omfanget av grusomhetene i Libya baserer seg på få og usikre kilder. Internett er nede og luftrommet er stengt. Media har ikke kommet inn i landet siden urolighetene startet for en uke siden.

Rapportene som kommer fra bakken i byene Darnah, Benghazi, Tobruk og hovedstaden Tripoli er i stor grad annenhånds og umulige å verifisere.

De få bildene som har kommet ut, i noen grad på videonettstedet youtube, viser kaos og brennende bygninger. Man kan høre eksplosjoner og skudd fra automatvåpen i bakgrunnen.

Leger som har snakket med blant andre Al-Jazeera, forteller om rundt 250 drepte sivile i Tripoli bare i dag, de fleste av dem drept av kuler.

Det er også meldt om at styresmaktene har satt inn bombefly mot områdene som anses tapt til demonstrantene, både i Tripoli og Benghazi. To bombeflypiloter nektet å bombe sine egne innbyggere, og flyktet til Malta i jagerflyene sine.