Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Libyske opprørere drar til Syria for å krige

- Det er på tide å handle, sier tidligere sjef for libyske opprørsstyrker.

 VENTER PÅ DET STORE SLAGET: En syrisk opprørssoldat på patrulje etter at opprørere okkuperte en militærbase i nærheten av Aleppo i Syria 26. juli i år. Det er ventet harde kamper i byen den nærmeste tida. Slaget om Aleppo anses som det viktigste så lang i konflikten. Nå kommer det fram at libyske opprørsstyrker har ankommet Syria for å bistå i kampene. Foto: EPA/SINAN GUL
VENTER PÅ DET STORE SLAGET: En syrisk opprørssoldat på patrulje etter at opprørere okkuperte en militærbase i nærheten av Aleppo i Syria 26. juli i år. Det er ventet harde kamper i byen den nærmeste tida. Slaget om Aleppo anses som det viktigste så lang i konflikten. Nå kommer det fram at libyske opprørsstyrker har ankommet Syria for å bistå i kampene. Foto: EPA/SINAN GUL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten ett år etter at libyske opprørsstyrker vant slaget over Tripoli, har en gruppe av de samme opprørerne reist til Syria for å slåss mot president al-Assad.

Ifølge CNN skal sjefen for revolusjonsstyrkenes Tripoli-brigade, Al-Mahdi El Harati, ha funnet veien til Syria sammen med gruppe på 30 libanesiske frihetsforskjempere for å støtte opposisjonelle i krigen mot den syriske presidenten.

Vil hjelpe til Al-Harati ledet den første gruppen av opprørere som entret Libyas hovedstad i august i fjor. Han skal ha vært i Syria i flere måneder for å lede sine tidligere menn, samt avhoppere fra den syriske hæren, i en ny brigade kalt «Liwaa al-Umma» eller «The Banner of the Nation-brigaden».

Nylige videoer på YouTube viser flere syriske opprørsfraksjoner som annonserer at de er del av Liwa al-Umma.

Al-Harati som har både libysk og irsk statsborgerskap besøkte Syria for første gang i fjor på det han kalte et «sannhetssøkende oppdrag» for å vurdere situasjonen og for å finne ut av hva syriske rebeller trengte. 

 - Etter at mange syrere spurte meg om hjelp, følte jeg at tiden var inne for å gjøre mer og på bakgrunn av den store suksessen i Tripoli-brigaden følte jeg at det var på tide å handle. Dette var starten på "Banner of the Nation", uttalte Al-Harati til CNN over Skype tidligere denne uka.

- På bakgrunn av vår tidligere suksess i Libya bestemte jeg meg for å legge nasjonalitet til side, akkurat slik internasjonale organisasjoner hjalp Libya når vi trengte det. Derfor har jeg bestemt meg for å videreføre min erfaring sånn at andre kan dra nytte av det, sier han.

- Egen vilje I sist uke har minst tre tidligere medlemmer av den tidligere Tripoli-brigaden forlatt Libya for å kjempe side om side med den tidligere lederen Al-Harati. Han understreker likevel at det ikke er han som har rekruttert mennene.

- Dette er voksne menn med egen vilje, og de trenger ikke å bli overbevist i denne saken, påpeker han.

 FEIRER SEIEREN OVER KADHAFI Opprørsstyrker i Libya feirer i gatene rundt Green Square i Tripoli, som senere fikk navnet Martyrs Square av opprørerne. Dette markerte slutten på et 42-årige diktatorvelde styrt av Kadhafi. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
FEIRER SEIEREN OVER KADHAFI Opprørsstyrker i Libya feirer i gatene rundt Green Square i Tripoli, som senere fikk navnet Martyrs Square av opprørerne. Dette markerte slutten på et 42-årige diktatorvelde styrt av Kadhafi. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra Vis mer

Tidligere denne måneden uttalte en høytstående libysk tjenestemann til CNN at libyske myndigheter var klar over at libyere deltok i kamper i Syria, men at det var snakk om individer og at dette ikke er sponset av myndighetene. Tidligere i år beskyldte Russlands ambassadør til FN Libya for å gjeste syriske opprørere, noe som ble avvist av statsministeren.  

Libysk folkeopinion har likevel vært svært vennlig innstilt overfor den syriske opposisjonen. Libya var en av de første landene til å anerkjenne det Syriske nasjonalrådet som en legitim representant for det syriske folk i februar.

Samtidig har Tripoli utvist Assads diplomater og stengt den syriske ambassaden i landet. Mange i Libya kjenner seg igjen i situasjonen i Syria.

«Alle kampers mor» I løpet av de siste dagene har det blitt klart at Syrias framtid vil bli avgjort i byen Aleppo, Syrias største by - nordvest i landet.

Kampen om Aleppo blir av flere ansett som avgjørende i opprøret mot Bashar al-Assad og hans Baath-parti. Det er først og fremst rollen Aleppo spiller i landets økonomi som gjør den så betydningsfull. I århundrer har handel og håndverk bygget byen.

Både hæren og væpnede opprørere i Den frie syriske hær (FSA) har i flere dager samlet styrker i og rundt handelssentrumet, og «alle kampers mor», som den regimetro avisen Al-Watan har døpt slaget, har vært ventet denne helgen.

20 000 drepte
Ifølge rapporter skal minst 20.000 mennesker, deriblant 14. 000 sivile og opprørere, 1000 desertører og 5.000 medlemmer av regimestyrkene, være drept siden opprøret startet den 15. mars i fjor.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har uttalt at han er bekymret for at kampen i Aleppo vil ende i en tragedie.  

- Vi prøver å overbevise regjeringen om at den skal gjøre den første gesten. Men når den væpnede opposisjonen okkuperer byer som Aleppo, hvor enda en tragedie er under oppseiling, skjønner jeg at det ikke er realistisk at regjeringen aksepterer det, uttalte han under en pressekonferanse i Moskva.

SYRISKE OPPOSISJONELLE FÅR STØTTE I LIBYA: En ung jente deltar i protester mot det syriske regimet i Tripoli i mars 2010. På dette tidspunktet uttalte Libyas foreløpige statsminister Abdel Rahim al-Kib at han ikke var "klar over" at det eksisterte syriske treningsleirer i Libya. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
SYRISKE OPPOSISJONELLE FÅR STØTTE I LIBYA: En ung jente deltar i protester mot det syriske regimet i Tripoli i mars 2010. På dette tidspunktet uttalte Libyas foreløpige statsminister Abdel Rahim al-Kib at han ikke var "klar over" at det eksisterte syriske treningsleirer i Libya. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA Vis mer

Også USA frykter at voldelige sammenstøt i byen vil ende i en ny massakre, lik den som fant sted i byen Homs. Der ble 47 lik av kvinner og barn funnet med strupene skåret over, som skapte massive reaksjoner i verdenssamfunnet.

Aleppo huser omkring 2,5 millioner mennesker, og kampen i Aleppo forventes å være et vendepunkt i det 16 måneder lange opprøret mot Assad-regimet.

UPOPULÆR: En plakat Bashar al-Assad ligger i en søppelcontainer i nordlige deler av byen Aleppo 24 juli i år. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC
UPOPULÆR: En plakat Bashar al-Assad ligger i en søppelcontainer i nordlige deler av byen Aleppo 24 juli i år. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media