I FORHANDLINGER OM VÅPENHJELP:Libyske opprørere er i samtaler med «vennlige» land om våpenleveranser, sier en opprørstalsmann. Libyas regjering hevder opprørerne alt har mottatt våpen fra utlandet. Foto: EPA/Vassil Donev/Scanpix
I FORHANDLINGER OM VÅPENHJELP:Libyske opprørere er i samtaler med «vennlige» land om våpenleveranser, sier en opprørstalsmann. Libyas regjering hevder opprørerne alt har mottatt våpen fra utlandet. Foto: EPA/Vassil Donev/ScanpixVis mer

Libyske opprørere i forhandlinger om våpenhjelp

Libyske opprørere er i samtaler med «vennlige» land om våpenleveranser, sier en opprørstalsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørsstyrkene øst i Libya sier de må ha tyngre våpen for å kunne bekjempe Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime. Og nå er våpnene trolig snart på vei, mener opprørstalsmann Abdel Hafiz Ghoga.

- Jeg tror ikke det vil bli noe problem å få tak i våpen, sier han.

Ifølge Ghoga er representanter fra opprørerne nå i samtaler med land som har anerkjent opprørernes nasjonalråd.

- Og svarene har vært positive, sier han.

Løfte om hjelp Samtidig er det klart at det innad i NATO, som har overtatt kommandoen over den internasjonale militæroperasjonen i Libya, er uenighet om hvorvidt FNs sikkerhetsråds resolusjoner om Libya åpner for våpenleveranser til de libyske opprørsstyrkene.

Onsdag holdt vestlige og arabiske land som deltar i militæroperasjonen, et møte i Doha hvor det ble oppnådd enighet om å bistå de libyske opprørerne med økonomisk og materiell støtte.

Hva materiell støtte vil si, ble ikke presisert i møtets slutterklæring, men ifølge diplomater vil enkelte land trolig tolke det som en åpning for våpenhjelp.

I Doha var det også enighet blant deltakerlandene om nødvendigheten av et regimeskifte i Libya. «Gaddafis regime har mistet sin legitimitet, og han må gå av», het det i erklæringen fra møtet.

- Utfallet av Doha-møtet er svært positivt, sier Ghoga.

Ifølge ham vil det ikke være mulig å løse konflikten i Libya uten at Gaddafi og hans regime faller.

Våpen fra Qatar Statssekretær Khaled Kaim i Libyas utenriksdepartement hevdet onsdag at de libyske opprørsstyrkene allerede hadde mottatt franskproduserte raketter fra Qatar, ett av de arabiske landene som deltar i militæroperasjonen i Libya.

- Qatar har sendt franske Milan-raketter til opprørerne i Benghazi, sa Kaim under en pressekonferanse.

Ifølge ham er 20 eksperter fra Qatar dessuten i Benghazi for å gi opplæring til opprørsstyrkene.

I tillegg kjemper krigere fra den libanesiske sjiabevegelsen Hizbollah side om side med opprørerne i byen Misrata, hevder Kaim.

- Snikskytterne i Misrata er fra Hizbollah. Dette er ingen myte, det er sant, hevder han.

Frankrike avventende En fransk kilde sa onsdag at Frankrike ikke hadde noen planer om å gi våpen til opprørsstyrkene i Libya, men at landet likevel ikke ville motsette seg at andre gjorde det.

Kilden, som var til stede under samtaler mellom Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron om Libya, sier Frankrike i dag ikke ser noen grunn til å sende våpen til opprørerne.

- Vi gjør ikke det, og ikke britene heller, så vidt jeg vet. Det er en avgjørelse som er tatt, men det betyr ikke at vi motsetter oss at andre gjør det.

Ifølge kilden ser det ikke ut til at de libyske opprørsstyrkene per i dag har noen problemer med å skaffe seg våpen og våpentrening.

(NTB)