OFFENSIVE OPPRØRE: En rakettkaster i flammer utenfor den viktige oljebyen Ras Lanuf. Denne byen er nå overtatt av opprørere. Foto: AFP PHOTO/ARIS MESSINIS
OFFENSIVE OPPRØRE: En rakettkaster i flammer utenfor den viktige oljebyen Ras Lanuf. Denne byen er nå overtatt av opprørere. Foto: AFP PHOTO/ARIS MESSINISVis mer

Libyske opprørere presser tilbake Kadhafis menn

Opprørere skal ha tatt over flere byer. Moralen er synkende blant Kadhafis styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag tidlig tok de kontroll over Kadhafis hjemby, Sirte, melder Reuters

I går kveld startet for første gang de internasjonale flyangrepene på byen - noe som banet vei for at opprørerne kunne ta over kontrollen i Sirte da Kadhafis menn flyktet.  

Sirte er en viktig by - både symbolsk, men også strategisk. Dette er fødebyen til Kadhafi, og hans familie skal bo her - i tillegg er byen viktig for å kunne forsvare hovedstaden Tripoli.

Nå er opprørernes frontlinje  bare 400 kilometer unna hovedstaden.  

Selv om flere medier rapporterer om at byen er overtatt av opprørere, er det kun en opprørstalsmann i Benghazi som bekrefter dette.    

Lav moral Ifølge en anonym lege som The Guardian har snakket med, er moralen blant Kadhafis menn synkende:  

- De første dagene hadde Kadhafis menn høy moral, og de kom de i tusentall. De var bevæpna og frivillige i militsen. De sloss mot rebeller, uten problem, og de vant. Men så begynte bombingen. Den første dagen hadde vi 56 alvorlig skadde. Slik fortsatte det dagene etterpå.  

- Etter hvert har dette begynt å påvirke moralen. De sier de kan slåss mot opprørere, men ikke mot flyene. De siste dagene så har mange av soldatene forsøkt å komme opp med unnskyldninger for å forlate frontlinjen. 10-20 kommer hver dag til sykehuset og later som om de er skadd, og ber om legeattest. De hadde ikke fysiske skader, men jeg gav dem legeattesten likevel, forteller legen. 

 Ifølge legen er det lite forståelse å hente for dem som prøver å flykte:

- De sivile behandles svært dårlig. En pasient kom hit da han forsøkte å flykte til Ajdabiya med sin familie. Kadhafis styrker skjøt han i foten, forteller han.  


Tatt over flere byer Libyske opprørere har i løpet av helgen inntatt flere viktige byer vest for hovedbastionen Benghazi og fortsetter fremrykkingen mot vest:    

På søndag tok opprørerne over kontrollen over fire viktige oljebyer: Ras Labuf, Brega, Uqayla og Bin Jawad, etter at Kadhafis styrker trakk seg tilbake på grunn av de internasjonale flyangrepene.  

Overtagelsen av Ras Lanuf og Berga er ansett for å være viktig for opprørerne: det kan bety betydelige inntekter fra eksporten av olje, når produksjonen gjenopptas.  

Bomber i Tripoli Også Tripoli ble bombet i natt - ifølge Associated Press skal det ha vært ni kraftige eksplosjoner i byen.  

Talsmann for Kadhafi-regimet sier ifølge BBC, at flere hundre sivile skal ha mistet livet i angrepet.  

I byen Misrata rapporteres det om kamper mellom opprørere og Kadhafis styrker som fortsetter å angripe lokalbefolkningen med tanks.

I Misrata står opprørerne sterkt, og derfor har også angrepene mot lokalbefolkningen i byen vært sterkest.  

Byen har de siste dagene vært uten telefon og internett. I byen mangler det også vann og elektrisitet.

Talsmann for opprørerne, Saddoun al-Misurati, fortalte Dagbladet i slutten av forrige uke at det er krisesituasjon i landet. 

- De siste dagene har vi lidd store tap. Sykehusene har sprengt sin kapasitet. Folk blir sendt hjem uten ordentlig medisinsk behandling fordi det er så mange som trenger hjelp, sier al-Misurati.
 
  Bevæpne The Washington Post skrev før helgen at flere av landene som deltar i den internasjonale militærkoalisjonen i Libya, vurderer å forsyne opprørerne i landet med våpen, melder NTB.  

The Sunday Times i London fulgte opp og hevdet at Storbritannia og andre land alt er i ferd med å utarbeide planer for slik våpenstøtte. Frustrasjon over opprørernes manglende framgang, til tross for flystøtte fra Vesten, ligger angivelig bak.  
  - Væpner ikke Frankrike støtter angivelig slik væpning, men britenes forsvarsminister utelukker at den internasjonale koalisjonen kommer til å innta en slik rolle.

Det ville innebære et brudd på FNs våpenblokade av landet, påpeker Storbritanias  forsvarsminister Liam Fox.

- Vi væpner ikke opprørerne og vi planlegger ikke å gjøre det, sier Fox til BBC. Han viser til at FNs våpenblokade gjelder over hele Libya, også i områdene som nå kontrolleres av opprørere.

- Dette må vi akseptere, sier den britiske forsvarsministeren videre, melder NTB.