Lider bak murene

En katt er 15 år gamle Sergejs eneste glede i en trøstesløs verden. Russlands barn lider bak jerngitteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MURMANSK (Dagbladet): Sergej er sperret inne i varetektsfengsel nr. 1 i Murmansk, han er bare et barn, og av de glemte ofrene for en hensynsløs og umenneskelig behandling av barn i Norges naboland.

Men når politikere og forretningsfolk møtes for å hylle Barents-samarbeidet er det ingen som snakker om bruddene på menneskerettighetene.

Norge har ikke engang forsøkt å presse russerne til å få Natalie (15) ut av fengsel. Hun er en liten og sped jentunge, og hun ser på oss med triste øyne uten glimt av håp. Hun fikk for mye å drikke og begynte å slåss med en venninne på gata i Murmansk. En politipatrulje grep inn.

Hjemme i Norge ville saken blitt løst i konfliktrådet, men i Russland ble Natalie dømt til ni lange måneder bak fengselsmurene. Skolegangen har stoppet opp, livet hennes har gått i stykker.

- Jeg var full og oppførte meg dumt. Men jeg synes straffen er for hard. Jeg føler meg ikke som en kriminell, sier hun til Dagbladet.

SIDEN HUN SKAL

få besøk fra Norge, har fengselsledelsen plassert henne på en ergometersykkel i et «treningsrom». Det tar seg bedre ut, men jenta virker like ulykkelig.

Bare 18 mil fra grensa til Norge krenkes barns grunnleggende menneskerettigheter på det groveste. Natalies skjebne strider mot FN-konvensjoner om barns grunnleggende rettigheter. Det skjer med titusenvis av russiske barn, det eksakte antallet er ukjent. For Russland gjør ingen forskjell på unge og voksne lovbrytere.

I ei annen celle sitter 14 år gamle Sergej fra Kola by. Han deler 12 kvadratmeter, et skittent do og en vask med fem andre mindreårige gutter. Fattiggutten Sergejs forbrytelse var å stjele varer til en verdi av 1200 norske kroner. Han har mørke ringer under de flakkende øynene sine. Gutten virker vettskremt og tviholder på en bakgårdskatt som en dag kom klatrende inn gjennom gitteret.

- Jeg har ikke sett min mor og far på ni måneder, og jeg aner ikke når saken min kommer opp for retten. Ingen har fortalt meg noe, sier han.

UTE I LUFTEGÅRDEN

spiller noen gutter fotball. En av dem er Yan. Han er 15 år og døvstum. Han stjal noen klær, etter halvannet år i varetekt venter han fortsatt på dom. I fengselet får han ingen oppfølging, ingen hjelpemidler. Han lever i en verden der han ikke kan kommunisere med noen.

- Dette er hjerteskjærende. Disse barnas liv kan allerede være ødelagte, og det finnes ingen preventiv logikk i en slik behandling. Barn hører ikke hjemme i fengsel. I en brutal verden sammen med voksne er barna sårbare for vold, voldtekt og andre overgrep. Problemet er at Russland mangler alternativer til straff for de mindreårige lovbryterne, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty Norge.

I det overfylte fengselet i Murmansk er 27 av de 660 fangene under 18 år. 23 timer i døgnet tilbringer de på trange murceller, der de også inntar alle måltider. Fem prosent av de innsatte lider av tuberkulose, sjansen for å bli smittet er stor. Amnesty har også avdekket at vold er et stort problem.

- Det er sannsynlig at disse barna også er blitt mishandlet, både under politiavhør og av voktere. Men mange av barna kjenner ikke sine egne rettigheter, og vet slett ikke hvor skal de gå med sine klager, sier Petter Eide.

DET ER TREDJE

gang han besøker fengslene i Murmansk. Amnesty Norge har også innledet samarbeid med lærere i regionen. De skal få undervisning i menneskerettigheter. Håpet er at de skal gi kunnskapen videre til barna. Også Trondheim og Tromsø kretsfengsel har engasjert seg for å bedre forholdene for de innsatte.

- Jeg opplever at mange, også blant de russiske fengselsmyndighetene, deler våre verdier og er like bekymret som oss. Gjennom våre besøk ønsker vi å synliggjøre ofrene og legges press på russerne. Og det skjer noen forbedringer, blant annet har en ny straffeprosesslov sørget for at flere får tilgang på advokat og framstilles for en dommer innen 48 timer etter pågripelse, sier Eide.

Fungerende fengselsdirektør, Andrej Abramov, forstår og aksepterer deler av kritikken fra Amnesty.

- Vi er langt fra norsk standard, og det er sant at mindreårige fanger er et stort problem i Russland. Dere må huske at å endre dette ikke bare er et økonomisk spørsmål, det dreier seg kanskje også om å endre den russisk mentaliteten, sier Abramov.

ØDELAGT BARNDOM: Sergej (15) og Sasja (16) stjal for småpenger og ble sendt rett i et nedslitt fengsel. De er Russlands fortapte ungdom.
SMÅJENTER: Natalie (15) og Olga (16) havnet i slåsskamp og deretter i fengsel. <!--/BTEK2--><!--BTEK3-->
OVERGREP: Nikolaj kan ikke tegnspråk, men forsøker å formidle noe til døvstumme Yan (til h.).