Lider med Mette-Marit

M\NCHEN (Dagbladet): - Hjertelig velkommen til Tyskland! Hils hjem til kronprinsessen. Jeg ønsker Mette-Marit alt godt, sa Franziska Wilfling (11) da hun hilste kronprins Haakon velkommen til München i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun overrakte blomster og en egen gave, samt et personlig brev til Mette-Marit.

- Jeg er litt skuffet over at hun ikke er med. Det er veldig trist at hun er blitt syk. Hun er så flott en prinsesse, naturlig og usnobbet. Så normal, liksom, sier Franziska. Sammen med sine stolte foreldre Isabella og Hubert Wilfling hadde hun kommet fra småbyen Neuburg an der Donau nord for München for å hilse på kronprinsen da han ankom hotellet Mandarin Oriental litt før klokka 19 i går kveld.

Franziskas presang var et armkjede med tigerøyestein, kjøpt for lommepenger som hun har spart i ukevis og selv valgt ut.

I Løvens tegn

- Kjedet skal bringe lykke. Jeg vet at hun er født i Løvens tegn, som er motivet, sier Franziska til Dagbladet.

At hun fikk møte kronprinsen, skyldes at hun først skrev til storavisa Bild, som videresendte henvendelsen til den norske ambassaden i Berlin, som inviterte Franziska.

I dag skal hun fortelle spente klassekamerater om det kongelige møtet. For Mette-Marit-feberen raser også blant medelevene.

Og alle var de skuffet, de nærmere 200 som hadde møtt opp utenfor hotellet for å få et glimt av prinsen. Politiet hadde forventet mange flere, men nyheten om at Mette-Marit måtte bli hjemme, var kjent gjennom radio og fjernsyn hele dagen.

Manfred Weiers (48) hadde møtt opp med en rød rose og egen bildemontasje av kronprinsparet, hentet fra tyske aviser og ukeblader.

- Tenk på at Mette-Marit som kongelig kan gå på supermarkedet og handle, for så å bære varene hjem i en plastpose. Om alle var slik som henne, var det ikke så mye trist og vondt i verden. Hun håper at hun blir fort frisk igjen. Det var et sjokk å høre at hun var blitt syk etter et tysk fjernsynsopptak, sier Manfred.

Stor omsorg

For enda større enn skuffelsen over at hun ikke er med på det fem dager lange offisielle besøket i Tyskland, er tyskernes dypfølte bekymring for Mette-Marit. Millioner tyskere lider og føler med henne i disse dager - som de har følt med henne i forbindelse med ukebladenes og avisenes mange historier om påstått graviditet, om flyskrekk, lungebetennelse og beinbrudd.

- Omsorgen for kronprinsessens ve og vel er langt større enn skuffelsen over at hun ikke kunne reise, å dømme etter de reaksjonene vi har mottatt, sier ambassadesekretær Jonas Jølle Til Dagbladet.

- Våre tanker er hos kronprinsessen. Vi hadde frydet oss slik til å få henne på besøk. Nå gleder vi oss over at i hvert fall kronprins Haakon kunne komme. Han er en svært sympatisk ung mann, uformell og klok. Hun imponerte meg med alt han vet om Bayern. Under kjøreturen fra flyplassen og inn til byen fortalte han at kronprinsesse Mette-Marit trenger legetilsyn. Dette sier Erwin Hubert, som er Edmund Stoibers stabssjef og nestkommanderende i den bayerske delstatsregjeringen, til Dagbladet.

- Jeg tror nok at hun er den som er mest lei seg, svarte kronprins Haakon på pressens spørsmål om han var skuffet over å måtte reise til Tyskland aleine.

- Kjekk likevel

Kronprinsen var fortsatt preget av solforbrenningen. Spesielt bak og under høyre øre.

- Han er kjekk likevel, sa norske Inga Malene Bruun (21) fra Stokmarknes og Anne-Mari Holte (19) fra Sævereid i Telemark, som bor i München. De hadde møtt opp med et stort norsk flagg.

Kronprinsen Haakon smilte og vinket - fast bestemt på å gjennomføre besøksprogrammet som planlagt.

Massemedienes interesse for det kongelige besøket er naturlig nok redusert etter det inntrufne, men mest blant norske pressefolk. Bare tre av femten norske journalister som hadde bestilt billett på samme fly som kronprinsen, tok turen.

Men i tyske massemedier var kronprinsessens avlysning fortsatt toppoppslag i går ettermiddag og kveld, spesielt hos tv-kanalen n-tv, som gjennomførte det fatale TV-intervjuet på Skaugum. Kanalen sendte i går en blomsterbukett til Mette-Marit for å uttrykke sin beklagelse.

Forbrenningsskadene har gjort henne enda mer populær i Tyskland. Om mulig.

LITT SKUFFET: Franziska Wilfling (11) fikk møte kronprins Haakon i går, etter at hun skrev til storavisa Bild. Avisa videresendte henvendelsen til den norske ambassaden i Berlin, som inviterte henne. Hun var litt skuffet av at Mette-Marit måtte holde seg hjemme.
METTE-MARIT-FAN: Denne karen stilte med et avisoppslag med Mette-Marit-velkomst. Han var en av de mange fremmøtte foran Hotel Mandarin Oriental i München, der kronprins Haakon ble innlosjert i går.
<B>NORSK INNSLAG:</B> - Haakon er kjekk selv om han har merker etter solforbrenning, sa Inga Malene Bruun fra Stokmarknes og Anne-Mari Holte fra Telemark. De to bor i München og møtte fram for å hilse på kronprinsen.