Lidl gode på fagorganisering

Handel og Kontor har greid å få på plass tariffavtaler i 13 av de 24 Lidl-butikkene i Norge. Dermed er tyske Lidl bedre på fagorganisering enn de andre store matvarekjedene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en viktig seier for oss, sier nestleder i Handel og Kontor, Stein Kristiansen, til Dagsavisen.

Handel og Kontor erklærte krig mot den tyske matgiganten, som er kjent for en fagforeningsfiendtlig holdning, da det først ble kjent at den var på vei til Norge.

Men i stedet ble LO-forbundet invitert til en dialog, som etter hvert har ført til tariffavtaler i 13 av kjedens 24 norske butikker. Handel og Kontor har 81 medlemmer blant de til sammen 350 som er ansatt i Lidl-butikkene.

- Det er klart bedre enn de fleste norske kjedene. Særlig Rema 1000 og Narvesen har mye å lære av Lidl. Her er det nesten umulig å komme innenfor for å organisere ansatte, sier Kristiansen.

Som en følge av dialogen med den tyske kjeden har Handel og Kontors folk fått lov å komme inn og snakke med de ansatte fra den første butikken ble åpnet i Norge. De har også fått lov å gi alle nyansatte en vervebrosjyre.

Under 10 prosent av de butikkansatte i Rema 1000 er organisert, i motsetning til forbrukersamvirket Coop der fagbevegelsen tradisjonelt har stått sterkt.

En av årsakene til at det er vanskelig å organisere dem som jobber i dagligvarebransjen, er at det er mange deltidsansatte og stort gjennomtrekk.

- Toppene i dagligvarebransjen er jo blant Norges rikeste. Den rikdommen er basert på å tyne mest mulig ut av de ansatte. Vi tror ikke Lidl har noen edlere hensikter enn andre kjeder. Men nettopp fordi Lidl vil skjerpe konkurransen og øke presset på de ansatte, er disse avtalene så viktige, sier Kristiansen videre.

(NTB)

FLINKE: Handel og Kontor har greid å få på plass tariffavtaler i 13 av de 24 Lidl-butikkene i Norge.