Lidl i strandsonen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inngrep i strandsonen avgjøres lokalt, og alltid er noen kommuner langt mer slepphendt enn andre. I Grimstad kommune har man like godt sluppet den tyske matvarekjeden Lidl godt innenfor 100-metersbeltet. På ei prakttomt i skjærgården skal Lidls 30 000 kvadratmeter store sentrallager for Sør-Norge ligge. Bygget har mer enn 80 kjøreporter. Digre, støyende og forurensende vogntog skal dundre gjennom skjærgårdsparken døgnet rundt til åpenbar skade for dyre- og fuglelivet. Inngrepet i naturen karakteriseres som en miljøkatastrofe av lokalbefolkningen, som krever byggestans for det gigantiske byggeprosjektet. Grimstads ordfører, Svein Harberg (H) sier til Dagbladet at beboerne har sovet i timen, området ble allerede på 70-tallet regulert til næring.

Milde enfold. Moderne naturforvaltning betyr i dag økt oppmerksomhet rundt våre mest verdifulle kulturlandskap og vern av allmennhetens tilgang til rekreasjonsområdene i strandsonen i en grad man åpenbart ikke forestilte seg på 70-tallet. Men i stedet for å omregulere næringsparken til friområde, har kommuneadministrasjonen tatt seg til rette og unnlatt å legge saken fram for de folkevalgte i kommunestyret. Ved å kalle utplaneringen av rundt 100 mål naturtomt i innseilingen til Grimstad, delvis innenfor 100-metersbeltet, en «mindre vesentlig reguleringsendring», har man håpet å komme unna med et flertallsvedtak i teknisk utvalg.

Lokalbefolkningen bestrider med god grunn avgjørelsen. Lidl-lageret vil føre til naturendringer i den fredete skjærgårdsparken, strandsonen og for de tilstøtende boligområder. Saken er anket til Fylkesmannen i Aust-Agder, men bør interessere langt inn i Miljøverndepartementet og hos Ap's Sylvia Brustad, som har vist imponerende pågangsmot som strandlovens beskytter denne sommeren. Lidl-tomta er en presang fra kommunen til matvaregiganten i bytte mot noe man håper kan bli 200 arbeidsplasser. Dette kan vise seg å være ren ønsketenkning. I mellomtida pågår raseringen av naturområdene til allmenn forskrekkelse.