Lidl-kjøttdeigen friskmeldt

På tross av at matkjeden selv meldte fra om E.coli-funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke funnet E.coli-bakterier i Lidls kjøttdeig. Det opplyste Folkehelseinstituttet og Mattilsynet på en pressekonferanse i ettermiddag.

Lidls 400-gramspakninger med Gullgryte er dermed friskmeldt.

- Det var E.coli-bakterier i denne kjøttdeigen, men ikke av den farlige typen, sa direktør Joakim Lystad i Mattilsynet på pressekonferansen.

Friskmeldingen av Lidl-kjøttdeigen betyr at helsemyndighetene ikke ser noen fare hos Lidl-leverandørene Vestfold Kjøttråvare eller Fosen Gilde og dermed kan konsentrere seg om Gilde-sporet på Rudshøgda.

Kan ha dødd ut

Myndighetene fortsetter å ta prøver, men er ikke sikre på om de finner noen spor. Den farlige E.coli O103-bakterien kan faktisk ha dødd ut av seg selv fordi den har begrenset levetid utenfor tarmsystemmet på storfe og i menneskekroppen.

- Alle som har hatt diaré, men ikke vet om det har sammenheng med denne smitten, kan ta det med ro. Kroppen selv utrydder E.coli-bakterien etter ei tid, beroliger Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Sjekket ut av saken
Lidl meldte mandag selv fra om at de hadde funnet E.coli i kjøttdeigen, men prøvene Mattilsynet har gjennomført, frikjenner altså den tyske kjeden, som dermed er sjekket ut av saken.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Folkehelseinstituttet trekker nå tilbake frarådingen om å spise Lidl-kjøttdeig, men opprettholder de øvrige tilrådingene om å kaste all kjøttdeig og farseprodukter som er produsert mellom 1. januar og 24. februar.

FRIKJENTE LIDL: Administrerende direktør i Mattilsynet Joakim Lystad (t.v.) og Preben Aavitsland, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.