Lidl-spor gir kjøttdeigkaos

Hvis Mattilsynet i dag finner en sammenheng mellom Lidl-kjøttdeig fra Fosen og barna med nyresvikt, vil det gjøre letingen etter smittekilden mye vanskeligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble det klart at en E.coli-bakterie er funnet i kjøttdeig fra Lidl. Den tyske matvarekjeden meldte selv fra om funnet, og den aktuelle kjøttdeigen er pakket i 400-grams-pakninger med merkelappen «Gullgryten». Produktnummeret er 327.

-  Foreløpig vet vi ikke om det her er snakk om en farlig variant av E.coli. Men hvis vi får bekreftet at det er den samme E-colien som barna har blitt syke av, må vi utvide søket etter smitteopphavet, sier direktør i Mattilsynet, Joakim Lystad.

Flere leverandører

Lidl får nemlig «Gullgryten»-kjøttdeigen sin fra produsenten Vestfold kjøttråvare. Daglig leder i Vestfold kjøttråvare, Arnt Inge Guttormsen, sier det er helt umulig at den mistenkte kjøttdeigen kommer fra noe annet sted enn Gilde Fosen.

Lidl skal nå ha trukket kjøttdeigen tilbake fra markedet. Folkehelseinstituttet bekrefter at det ser ut til at E.coli-bakterien som er funnet er av den farlige sorten.

-  De foreløpige analysene viser at denne bakterien har en del sammenfallende trekk med den bakterien som barna har blitt syke av. Men det endelige svaret får vi ikke før tidligst tirsdag ettermiddag, opplyser avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland.

Detektivarbeid

Lystad og Aavitsland legger ikke skjul på at det nye Lidl-sporet skaper ytterligere hodebry for Mattilsynet.

 FANT E-COLI:  Lidl meldte igår at de hadde funnet en variant av E.coli 103 i ett av sine produkter. Foto: Scanpix
FANT E-COLI: Lidl meldte igår at de hadde funnet en variant av E.coli 103 i ett av sine produkter. Foto: Scanpix Vis mer

-  Så lenge vi ikke vet hva smittekilden er, må vi bare sjekke alle spor. Ingen av de syke barna skal ha spist kjøttdeig kjøpt på Lidl, så dette kan være en tilfeldighet. Men det kan også være en sammenheng, sier Lystad.

Mattilsynet ber folk om å ikke spise kjøttdeig kjøpt i januar og februar. Hvis du skal spise kjøttdeig, må du steke den svært godt.