Lie får fortsatt skylda

Gardermogranskerne har nå gått igjennom Arbeiderpartiets regjeringsnotater om utbyggingen. Den forandrer ikke Smith-utvalgets konklusjon på noe punkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet var det eneste partiet som motsatte å gi fra seg sine regjeringsnotater til Smith-utvalgets granskning av Gardermoen-saken. Først etter at granskningen var ferdig gikk Ap med på å gi fra seg notatene. Kommisjonen hadde ikke noe krav på disse notatene, men andre partier ga kommisjonen frivillig innsyn.

Granskningen «frikjente» Aps Kjell Opseth, ministeren som endelig fikk hovedflyplassen på plass, men som har fått mye kritikk for hvordan han fikk igjennom vedtaket. Kommisjonen gikk derimot inn for at det skulle reises riksrettsak mot Krfs tidligere samferdselsminister Leif Gunnar Lie.

I dag kom Smith-utvalgets tilleggsrapport, basert på de 27 regjeringsnotatene fra Ap om Gardermoen-utbyggingen som de har gjennomgått. Utvalgets leder Eivind Smith regnet på forhånd ikke med å finne noe spesielt nytt der, og det fant han heller ikke.

- Dette materialet endrer ikke Smith-utvalgets konklusjoner på noe punkt, sa sjefsgranskeren da han ga tilleggsrapporten til stortingets visepresident Hans Røsjorde (Frp) i dag.

Smith mente at alt hemmelighetskremmeriet rundt disse notatene var helt unødvendig, siden mesteparten av innholdet siden fant veien videre til andre offentlige tilgjengelige dokumenter.

- Mens den første rapporten var på vel 500 sider, er rapport nummer to på vel 20 sider. Størrelsesforholdet gir et talende bilde av disse de nye notatenes relative betydning i den samlete granskingen, skriver Smith i en pressmelding.