- Life of Brian vil fortsatt være lov

Lovforslaget vil ikke hemme ytringsfriheten, mener Jens Stoltenberg.

- LIBERAL LOV:Vi ønsker at den nye bestemmelsen skal være mindre omfattende, mindre begrensende enn dagens bestemmelse. Muhammed-tegninger er hvert fall tillatt med den nye bestemmelsen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
- LIBERAL LOV:Vi ønsker at den nye bestemmelsen skal være mindre omfattende, mindre begrensende enn dagens bestemmelse. Muhammed-tegninger er hvert fall tillatt med den nye bestemmelsen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Vi ønsker at den nye bestemmelsen skal være mindre omfattende, mindre begrensende enn dagens bestemmelse. Muhammed-tegninger er i hvert fall tillatt med den nye bestemmelsen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han mener den nye loven ikke vil være strengere enn den gamle.

- Sannsynligheten for at Muhammed-tegningene blir ulovlig hvis dette ikke vedtas er større enn hvis dette vedtas. Vil vil sikre muligheten til religionskritikk, sikre muligheten til åndskritikk, sikre lovligheten til Muhammed-tegningene, sier Stoltenberg.

Statsministeren gikk til motangrep på de som mener regjeringen vil innskrenke ytringsfriheten ved å forby ytringer som kan krenke andres religiøse følelser.

- Det eneste Stortinget skal stemme over i 2009 er å fjerne blasfemiparagrafen, sier statsministeren.


Innskjerpelser i straffeloven mener han vil komme først i 2011.


- Liberalt lovverk
Han mener lovforslaget ikke vil hemme ytringsfriheten.

- Alt som er tillatt i dag vil være tillatt etter 2011. Dette blir et enda mer liberalt loverk, sier Stoltenberg. Han mener forslaget ikke er i kontrast med at FN skal innføre et vern av religionskritikk.

- Tvert i mot. Vi styrker ytringsfriheten, sier Stoltenberg, som tonet ned forslaget under pressekonferansen.

- Jeg kommer ikke til å fremme noe som ikke er en liberalisering, sier Stoltenberg.

Ap-lederen lovte å ikke bruke partipisken.

- Alle skal stemme på det de vil stemme for, sier Stoltenberg.

Men denne valgfriheten vil ikke gjelde blasfemiparagrafen.

Dette er lovforslaget:

Straffelovens paragraf 135, den såkalte rasismeparagrafen, foreslås utvidet til å gjelde hatefulle ytringer «slik at bestemmelsen ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.»


Til tross for at regjeringen vil forby hatefulle ytringer om religion eller livssyn, understrekes det likevel at kritikk av troslærdommer eller ateistiske ytringer er beskyttet av ytringsfriheten:


«For at blasfemiske ytringer skal kunne straffes, må det forutsette at ytringene er forhånende eller på annen måte sterkt krenkende, fjernt fra ethvert saklig meningsinnhold og uten å inngå i de prosessene som ytringsfriheten legger til rette for; sannhetssøking, demokrati og individets frie meningsdannelse», heter det på regjeringens hjemmesider.

Saken er nå ute på høring. Det kommer en innstilling fra regjeringen i mai.

- Alle Ap-representantene kommer til å stemme for å fjerne den, sier Stoltenberg.

- Klokt valg
Ettermiddagens uttalelse fra Stoltenberg blir karakterisert som en snuoperasjon av partifeller på venstresida i Ap. Blant de mange motstanderne mot forslaget internt i partiet er fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag, leder Rune Olsø i Trondheim Ap og stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul. De gikk i Adresseavisen i dag hardt ut mot regjeringen. Sandvik uttalte blant annet at «Det er bare små bibelgrupper som er på linje med regjeringen».

- Jeg synes dette er klokt. Statsministerens presisering var nødvendig, og det var riktig å holde denne pressekonferansen nå, sier Rune Olsø til Dagbladet.no om Stoltenbergs nye uttalelser.

Olsø mener at Stoltenberg nå ikke har forpliktet seg på noen måte overfor andre partier til å innføre noen ny lovbestemmelse som skal regulere ytringer om religion og livssyn. Ap-politikerne forventer nå at saken ikke blir avgjort på noen måte før den skal diskuteres på partiets landsmøte.

Vil verne Life of Brian
Jens Stoltenberg la ut denne meldingen på Facebook før pressekonferansen:

«Flere har og stilt spørsmål ved om for eksempel filmen "Life of Brian" eller karikaturer av profeten Muhammed skal bli forbudt. Det er ikke forbudt i dag og vil ikke bli forbudt gjennom innføring av en bestemmelse som er mindre omfattende enn dagens. En ny bestemmelse skal ikke begrense muligheten til debatt, ironi, humor eller kritiske ytringer vedrørende trossetninger og livssyn.

Nå starter vi en høringsprosess for å få innspill i denne saken. Ved utforming av den nye bestemmelsen vil regjeringen være lydhør for de innspill som nå kommer i debatten. Et forslag om dette skal legges fram for Stortinget ved ikraftsetting av den nye straffeloven, etter en alminnelig lovprosess med offentlig høring og grundig debatt. Regjeringen tar sikte på at dette skal skje i 2011.

Ytringsfriheten står sterk i Norge og den har et sterkt rettslig vern gjennom Grunnloven og menneskerettighetene. Den vil ikke bli svekket av en endring i straffeloven.»

Lover god pensjon
Tidligere i dag kunne Dagbladet.no melde at Unio og Fagforbundet truer med streik hvis de offentliges pensjon blir svekket.
 
- Vi har vist gjennom alle endringer av blant annet folketrygden at alle grupper har kommet like godt ut som med de gamle ordningene. Utgangspunktet er Pensjonsforliket. Men det vil være forhandlinger, sa Jens Stoltenberg under pressekonferansen.

Dette for å svare på spørsmål om den foreslåtte blasfemiparagrafen. Der snakket han om viktigheten av å verne religionsfrihet.

- Vi er forpliktet til verne religionsfriheten etter internasjonale konvensjoner, sier statsministeren.

Debatten om forslaget til ny blasfemiparagraf, som blir en del av den eksisterende rasismeparagrafen, har rast de siste ukene.

Senterpartiet tok før helgen æren for forslaget etter at de hadde «tvunget Ap i kne», slik leder Liv Signe Navarsete uttrykte det på et partimøte.

AUF gikk på sitt sentralstyremøte i går hardt ut mot forslaget.

Dagbladet.no kommer med mer.

Følge debatten på Db.no:

Danske solsialdemokrater:
Der lever jo ikke et muslimsk diktatur?

Liv Signe Navarsete:
- Lever godt med å ha tvunget Ap i kne

Torkel Brekke, Civita:
Kamp om kristenfolket

Torbjørn Røe Isaksen, redaktør i Minerva:
I det godes tjeneste

Preben Aavitsland:
• Høyres blasfemi-vingling

Forfattere tar ordet:
Ragde, Ambjørnsen og Eggen til angrep på Storberget
LIFE OF JENS: Flere har og stilt spørsmål ved om for eksempel filmen "Life of Brian" eller karikaturer av profeten Muhammed skal bli forbudt. Det er ikke forbudt i dag og vil ikke bli forbudt gjennom innføring av en bestemmelse som er mindre omfattende enn dagens, skriver Jens Stoltenberg på Facebook.
LIFE OF JENS: Flere har og stilt spørsmål ved om for eksempel filmen "Life of Brian" eller karikaturer av profeten Muhammed skal bli forbudt. Det er ikke forbudt i dag og vil ikke bli forbudt gjennom innføring av en bestemmelse som er mindre omfattende enn dagens, skriver Jens Stoltenberg på Facebook. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer