Ligg unna, Bondevik

- Bondevik skal ikke bestemme hvem Venstre skal ha som leder. Det skal vi suverent gjøre selv, uavhengig av hva Bondevik eller andre måtte mene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder i Møre og Romsdal Venstre, Ove Paulsen, gir denne klare meldingen til regjeringssjefen.

Samtidig retter han en innstendig oppmodning til Lars Sponheim: Trekk deg som partileder av hensyn til partiet.

Mens Sponheim er i India, er det nærmest åpent opprør mot ham i partiet.

Frustrasjon

Frustrerte Venstre-ledere avviser at Bondeviks ønske om at Sponheim skal fortsette som leder og medlem i regjeringens indre kabinett skal ha noen som helst vekt.

Ove Paulsen avviser også automatikken i at et lederskifte betyr at Venstre må ofre en av sine statsråder.

- Jeg vet at Bondevik vil ha partilederne i regjeringen, men jeg stiller spørsmålet om det strengt tatt er nødvendig eller riktig. Jeg for min del vil ha en partileder som er mer fristilt enn i dag, og som i sterkere grad kan uttrykke hva partiorganisasjonen står for, sier Paulsen.

Han sier samtidig at han vil beholde Sponheim i regjeringen.

Dyktig strateg

- Han er en av de dyktigste i regjeringen, en fighter og en strateg. Vi vil ha ham i regjeringen, men vil ha en annen partileder, sier Paulsen.

Ifølge Paulsen er det presserende for Venstre å få et lederskifte nå.

- Hvis vi ikke får en endring nå, er det flere enn meg som ikke orker mer. Det er relativt tungt å jobbe for Venstre på grasrota og hele tida slite under sperregrensa. At vi ligger der vi gjør, er ikke bare Lars Sponheims skyld. Men lederen er svært viktig når det gjelder å inspirere til nye tak. Nå trenger vi fornyelse, sier Paulsen til Dagbladet.

- Trekk deg

Han sier Olaf Thommessen er «en av dem vi kan støtte».

Hva Thommessen står for og vil som leder, er mindre viktig.

- At han er for EU, er uvesentlig i denne sammenhengen. Vi har både ja-folk, nei-folk og tvilere i Venstre. Men det er underordnet det at vi trenger ny leder, sier Paulsen.

Paulsen ber Sponheim trekke seg for å spare partiet for en opprivende lederstrid på landsmøtet.

Det knytter seg stor spenning til hvordan Sponheim vil møte denne situasjonen når han fredag skal møte valgkomiteen. Så langt tyder det på at Sponheim vil slåss for ny tillit.

Men mye tyder på at Sponheim da vil si enten eller: Enten er jeg leder og sitter i regjering, eller så går jeg ut av begge rollene. En sentral kilde mener Sponheim-kritikerne har opptrådt svært uklokt: Så lenge Thommessen ikke vil stille mot Sponheim, har de ikke oppnådd noe annet med opprøret enn å skade partiet og partiledelsen.

KRASS: Ove Paulsen, leder av Møre og Romsdal Venstre.
SJØLSTYRE: Venstre-folk vil styre seg selv, og ber statsminister Kjell Magne Bondevik holde seg langt unna lederkabalen i partiet.