Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ligg unna utbytteskatten!

LO frykter en forsterkning av Forskjells-Norge dersom regjeringen får flertall for å fjerne skatten på aksjeutbytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs sjeføkonom Stein Reegård er krystallklar:

- Å fjerne utbytteskatten er dårlig næringspolitikk og vil gi økte forskjeller, sier han.

The winner takes...

Likevel er det liten tvil om at det er nettopp en fjerning finansminister Per-Kristian Foss har i tankene. Regjeringen mener dagens «dobbeltbeskatning» er uheldig, og kommer trolig til å foreslå den fjernet i sitt forslag til statsbudsjett som legges fram i morgen. Reegård håper Foss besinner seg.

- Det bedriftslivet i Norge trenger, er en målrettet innsats for å lette omstillinger og ruste seg for nye oppgaver. Det å gi skattelettelser til aksjeeierne er jo det minst målrettede av alt, og vil bare forsterke forskjellene i Norge, mener LO-økonomen, som i en ny rapport presenterer følgende regnestykke:

Dersom man fjerner utbytteskatten, vil det gi ca. 60000 kroner i skattelette til de med høyest inntekt, og drøye femtilappen for en gjennomsnittsinntekt.

Mest til Oslo

I rapporten mener LO å kunne påvise systematisk urettferdighet som følge av de store utbetalingene av aksjeutbytte. Dette er de viktigste konklusjonene:

  • Nesten alt aksjeutbytte tilfaller de som fra før har mest.
  • 11 prosent av mennene mottar aksjeutbytte mot bare 5 prosent kvinner.
  • Utbetalingene er langt større i Oslo-området enn i resten av landet.
  • Middelaldrende mottar langt mer enn unge og eldre.

«Dobbeltskatt»

- Aksjeinntekter er i det hele tatt en pådriver for økte forskjeller, konkluderer Reegård.

- De er ekstremt skjevt fordelt mellom høy og lav, kvinner og menn og ulike landsdeler.

Men bedriftene har jo allerede skattet av sitt overskudd. Dermed er jo dagens ordning, hvor både bedriften og mottakeren skattlegges, en dobbeltbeskatning?

- På mange av livets områder har vi dobbeltbeskatning, ikke minst på lønnsinntekt. Først betaler bedriften arbeidsgiveravgift, deretter betaler lønnsmottakeren skatt.

Hva med faren for at dagens skatt på utbytte fører til at enkelte vegrer seg mot å ta ut penger? Det vil vel ramme andre selskaper som er på jakt etter kapital?

- I den grad det er riktig, har det to sider: For det første er det positivt for de bedriftene som får beholde mer av sin egenkapital. For det andre tror jeg de gode prosjektene uansett vinner fram på en eller annen måte.

DÅRLIG POLITIKK: - Å fjerne utbytteskatten er dårlig næringspolitikk, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård.
Hele Norges coronakart