SKALK LUKENE: «Berit», den første norske stormen til å få et navn siden i fjor, hamrer snart kysten av Norge med vinder opp mot orkan styrke og ekstremt høy vannstand. Sistnevnte har ført til utstedelse av ekstremvarsel fra Meteorologisk institutt. Grafikk: Stormgeo
SKALK LUKENE: «Berit», den første norske stormen til å få et navn siden i fjor, hamrer snart kysten av Norge med vinder opp mot orkan styrke og ekstremt høy vannstand. Sistnevnte har ført til utstedelse av ekstremvarsel fra Meteorologisk institutt. Grafikk: StormgeoVis mer

- Ligger an til å slå alle rekorder

«Berit» turer mot Norge med ekstrem stormflo og sterke vinder. - Hold deg innendørs, sier meteorologene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder av uværet? Tips oss på e-post 2400@db.no eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): «Berit», en av de kraftigste stormene til å ramme Norge på ti år, kryper nærmere med sterk vind, hundreårsbølger og ekstreme vannstander opptil 110 centimeter høyere enn det som står i tidevannstabellen.

Uværet er ventet å nå en topp langs kysten fra Møre og Romsdal til Lofoten rundt midnatt fredag, men ekstremvarselet kan bli utvidet til å gjelde mer av landet løpet av formiddagen.

Sjekk været der du bor på Dagbladets værsider.

Maks uheldige Lenge før «Berit» treffer kysten nordover med full kraft, er det allerede målt vindkast i orkan styrke med henholdvis 40 og 42 sekundmeter på Kråkenes og Ona fyr, melder storm.no.

Mens vinden er sterk, er det vannstanden som bekymrer mest og har ført til utstedelse av et ekstremvarsel fra Meteorologisk institutt. Flere særdeles ugunstige forhold inntreffer samtidig og gjør at det «ligger an til å slå alle rekorder».

- Vi er maks uheldige, egentlig. I tillegg til en allerede veldig høy flo av astronomiske årsaker, altså sola og månen, er det lavt trykk. Det betyr at lufta er lettere, og vannstanden heves fordi den presser mindre på sjøen. I tillegg vil man enkelte steder få vind inn mot kysten som fører med seg mer vann, samt høye bølger, sier vakthavende statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved værvarslinga Nord-Norge.

Ekstremvarselet gjelder Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Helgeland, Salten, Ofoten og Lofoten, men meteorologene vurderer også å inkludere Troms og Finnmark de neste timene. Det er ventet opptil 110 cm høyere vannstand enn det oppgitt i tidevannstabellen.

VÆRHARDT: Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane ligger svært utsatt til når stormen «Berit» treffer med full styrke mot kvelden. Bildet er tatt under et annet uvær. Foto: Thomas Bickhardt / SCANPIX .
VÆRHARDT: Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane ligger svært utsatt til når stormen «Berit» treffer med full styrke mot kvelden. Bildet er tatt under et annet uvær. Foto: Thomas Bickhardt / SCANPIX . Vis mer

- Vi håper at folk greier å få sikret ting, men det er selvfølgelig vanskelig å flytte hus, sier Samuelsen.

Hold deg innendørs Til tross for at uværet knapt er i gang og ikke når full styrke før sent i dag, har forholdene allerede ført til innstilling av flere hurtigbåtstrekninger, mens hurtigruta MS «Lofoten» ikke tar sjansen på å passere Stad, melder yr.no.

«Berit» vil herje som verst sent i kveld og utover natta. Statsmeteorolog Børje Johansson sier det kan være farlig å oppholde seg utendørs.

- Det ser verst ut sør i Nordland og i Helgeland, hvor det iallfall blir full og til dels sterk storm. Svakere gjenstander og ting som ligger løst kan blåses opp, som trær og hustak. Det kan være farlig å bevege seg utendørs.

Utsatte steder langs kysten, som Stad og Grip, kan oppleve vinder i orkan styrke.

- Det er det sterkeste vi har. Da blir det store ødeleggelser, hvor tak blåser av, båter sliter seg og det ikke går an å holde seg oppreist, sier Johansson.

Snø i sør Sør for Stad og Dovre vil forholdene bli mildere, men «Berits» vrede vil likevel kunne merkes.

- Her blir det snakk om kuling og til dels kraftige snøbyger i vestlige fjellområder. Det kan bli vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, sier statsmeteorologen.

Etter at «Berit» får rast fra seg i kveld og natt, kommer hun til å roe seg til dagen i morgen.

Værhardt til sjøs Stormsystemet skyldes varmluft fra sør og kaldluft fra nord, som kombinert danner et kraftig lavtrykk. Den verste utviklingen med de kraftigste vindene er heldigvis ute på havet, ifølge statsmeteorolog Eirik Samuelsen.

PÅ VEI: Et satellittbilde av stormsystemet. Foto: Stormgeo
PÅ VEI: Et satellittbilde av stormsystemet. Foto: Stormgeo Vis mer

Ute til havs er det ventet bølgetopper på opptil 30 meter, noe som i gjennomsnitt bare skjer hvert 100. år. Disse hundreårsbølgene kan medføre problemer for oljeindustrien i Nordsjøen.

- Vi følger kontinuerlig med på værforholdene, og hver plattform har ulike kriterier for stenging. I ekstremt vær hender det at vi stopper utvendig vedlikehold, og i noen tilfeller reduseres eller stanses produksjonen helt. Flytende installasjoner er for eksempel mer utsatt enn faste plattformer, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til bt.no.

HØYE BØLGER: Kartgrafikken viser signifikant bølgehøyde. Grafikk: Stormgeo
HØYE BØLGER: Kartgrafikken viser signifikant bølgehøyde. Grafikk: Stormgeo Vis mer