2000 ÅR GAMMELT: En hodeskalle er funnet i det egyptiske tempelet Taposiris Magna. Arkeologer mener de har funnet stedet hvor dronning Kleopatra ligger begravd med elskeren Marcus Antonius. Foto: EPA/SCANPIX
2000 ÅR GAMMELT: En hodeskalle er funnet i det egyptiske tempelet Taposiris Magna. Arkeologer mener de har funnet stedet hvor dronning Kleopatra ligger begravd med elskeren Marcus Antonius. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Ligger Kleopatra og elskeren begravd her?

Begikk selvmord for 2000 år siden. Nå kan de være funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arkeologer mener de har funnet gravstedet til den legendariske dronningen Kleopatra VII av Egypt, 50 kilometer utenfor for Alexandria, melder AFP.

Forskerne er sikre på at hun ble begravd med elskeren Marcus Antonius på en høyde nord i landet for 2000 år siden, etter at paret begikk selvmord. Hun lot seg bite av en giftslage - han brukte sverdet på seg selv.

Egyptolog Kathleen Martinez er overbevist om at de nå vil finne henne i et gravkammer ved tempelet Taposiris Magna, som ble reist for å hedre guden Isis 300 e.Kr.

— Jeg har studert Kleopatra de siste 14 åra, og kom opp med ideen om at hun ble bitt av en slange og begravd ved dette tempelet. Derfor begynte jeg å lete etter tempelet, sier Martinez ifølge AFP.

Fant mynter
Teamet har, etter tre år på utgravingsstedet, funnet blant annet et utskåret mannehode, en maskedel og andre gjenstander som de mener beviser at Antonius' ligger begravd her.

I tillegg har de avdekket en rekke bronsemynter med portretter av både Kleopatra og Aleksander den store.

LEVNINGER: Beinrester i en krypt ved tempelet Taposiris Magna utenfor Alexandria i Egypt. Forskerne mener den sagnomsuste dronning Kleopatra ligger begravd her. Foto EPA/SCANPIX
LEVNINGER: Beinrester i en krypt ved tempelet Taposiris Magna utenfor Alexandria i Egypt. Forskerne mener den sagnomsuste dronning Kleopatra ligger begravd her. Foto EPA/SCANPIX Vis mer

- Kleopatra kan ikke ha blitt begravd noe annet sted enn med Anthony, sier Martinez.

Antikvar Zahi Hawass, som er med på å lede utgravinga, sier oppdagelsen er svært oppsiktsvekkende.

— Dette kan være en av de viktigste oppdagelsene i det 21. århundre, mener Hawass.

Sommerstengt
Martinez sier til AFP at nybegynnerflaks kan ha spilt en rolle, da de gjennomsøkte området etter spor.

Bare centimeter fra stedet hvor ungarske arkeologer avsluttet letingen for fire år siden, fant de en leiregjenstand som de mener knytter plassen til guden Isis og tempelet som hedrer henne.

KLEOPATRA-BEVIS: Mynter og deler av en maske er noen av gjenstandene arkeologene har funnet. Foto: SCANPIX/PA/KHALED EL-FIQI
KLEOPATRA-BEVIS: Mynter og deler av en maske er noen av gjenstandene arkeologene har funnet. Foto: SCANPIX/PA/KHALED EL-FIQI Vis mer

Med radar har de oppdaget to store underjordiske kamre og en passasje. Men om de får noen endelige svar på gåten snart er svært usikkert.

Utgravingsstedet ligger nemlig like ved president Hosni Mubaraks sommerhus, og må dermed stenges i seks måneder.

— Derfor kan vi bare grave fram til mai. Vi vet ikke om vi rekker å nå fram til de stedene vi ønsker. Vi har brukt mye tid på å rydde ut disse tunnelene, og vi bør ikke dra nå og la dem ligge åpne, sier Martinez.

Milliongjeld
Ifølge CNN greide Marcus Antonius å opparbeide seg en gjeld på hele fem millioner dollar før han var 20 år gammel, og flyktet fra kreditorne og til Hellas. Senere ble han innkalt for å kjempe med romerne under Julius Cæsar.

Etter at Cæsar ble drept dro Antonius til Egypt, og fikk tre barn med Kleopatra. Paret begikk selvmord etter at Egypt ble slått av Octavian - senere kjent som keiser Augustus.

KLEOPATRA I RAMPELYSET: Pressen fikk i går adgang til funnstedet. Foto Scanpix/ AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE
KLEOPATRA I RAMPELYSET: Pressen fikk i går adgang til funnstedet. Foto Scanpix/ AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE Vis mer