Corona i Bergen:

- Ligger på 50 smittede per døgn

Torsdag registrerer Bergen 54 nye smittetilfeller. Tallet omfatter tre døgn - men 48 av tilfellene stammer fra en og samme dag. Nå vurderer kommunen å innføre lokale tiltak.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er registrert 54 nye smittetilfeller i Bergen, opplyser kommunen.

38 av de smittede er nærkontakter, fire er importsmitte, åtte har ukjent smittevei, to er ikke klarlagt og to personer har inkonklusiv test, framkommer det på kommunens nettsider.

Tirsdag registrerte Bergen 58 smittetilfeller. Dette var imidlertid samlede tall for fredag 23. til og med mandag 26. juli.

Torsdagens tall representerer prøver tatt fra 26. til og med 28. juli - men brorparten stammer fra tirsdag 27.

- Det er først og fremst ett døgn som er representert. 27. mai hadde vi 48 smittetilfeller. Det viser at vi ligger på cirka 50 per døgn. Det er jo altfor mye, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug til Dagbladet.

Vurderer nye tiltak

Tirsdag sa smittevernoverlege Egil Bovim til Dagbladet at kommunen og FHI var enige om at det ikke var «noen spesifikke tiltak som roper» på kommunen.

Nå vurderer kommunen nye tiltak likevel.

- Vi synes at vi ligger på et for høyt nivå nå. Vi skal ha et møte med FHI klokka 13.00, for å diskutere om det er grunnlag for å iverksette lokale tiltak i Bergen.

Problemet i Bergen for øyeblikket, ifølge Haug, er det han beskriver som «et ganske broket smittebilde».

- Vi finner mye smitte relatert til sosiale settinger av typen hjemmefester, men vi finger også mye smitte i tilknytning til utesteder.

Det er mot utestedene kommunen eventuelt vil sette inn støtet.

- Vi vil nok gå aktivt ut, og i hvert fall oppfordre utelivsbransjen til å være enda mer påpasselige med at de følger smittevernreglene.

Ikke skjenkestopp

Det er imidlertid ikke aktuelt med skjenkestopp eller innskrenkning av skjenke- eller åpningstider.

- Det har vi ikke til å diskutert foreløpig. Det vi kommer til å diskutere er behovet for å registrere gjester ved inngang, at man har gode opplysninger slik at får fatt i dem som har sittet rundt folk som eventuelt får påvist smitte, og at personalet rett og slett bruker munnbind, for å vise at vi er i en litt vanskelig situasjon.

Dette vil i utgangspunktet være en oppfordring, og ikke et påbud - men dette kan endre seg avhengig av FHIs ståsted, ifølge Haug.

- Hvis FHI har sterke synspunkter i retning av påbud, vil vi følge dem.

Den fungerende smittevernoverlegen er bekymret for smittesporingen i kommunen.

- Vi klarer ikke å bedrive smittesporing like grundig som det vi har gjort da vi hadde lavere tall. Det går utover kvaliteten på smittesporingen, er jeg redd for - i hvert fall hvis dette øker på. Det som gjør at vi likevel ikke er veldig bekymret, er at dette først og fremst rammer unge voksne mellom 20 og 29 år.

Det er først og fremst personer som i utgangspunktet er unge og friske som smittes, opplyser han.

- De blir forhåpentligvis ikke alvorlig syke. Det er veldig lite innleggelser på sykehusene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer