Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Liggestillingen kan være dødsårsak

- Umulig at Obiora døde av kvelertak under pågripelse, sier rettsmedisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eugene Ejike Obiora (48) døde etter en pågripelse i Trondheim sentrum forrige uke. En av politimennene tok halsgrep på mannen da han motsatte seg arrest.

Den foreløpige obduksjonsrapporten av Obiora viste at «Bloduttredelsene, sammenholdt med funn av punktblødninger i øynenes bindehinner, tyder på at dødsårsaken kan skyldes kvelning. Det er imidlertid mulig at mekanisk press mot halsen kan ha utløst hjertestans via nervøse mekanismer».

- Dette kunne være forenlig med konsekvensene av et grep mot halsen. Men dersom Obiora har levd etterpå, kan ikke dette halsgrepet være dødsårsak, sier Torleiv Rognum, professor ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo, til adressa.no.Liggestillingen dødsårsak?
Dermed kan det være andre årsaker enn kvelning ved halsgrep, som førte til at 48-åringen ble bevisstløs og døde.

Obiora skal ha ligget på magen med håndjern på da politiet ble oppmerksom på at han hadde mistet bevisstheten.

- Det er kjent at pågrepne personer har dødd etter å ha ligget i en lignende stilling, sier Rognum. Ofte har dette rammet ruspåvirkede personer.

Rettsmedisineren ser ikke bort fra at dette kan være en mulig dødsårsak.

- Det er iallfall ikke umulig. Enhver mekanisme som gjør at blodet presses til hodet, kan føre til punktblødninger, sier den rettsmedisineren.

RETTSMEDISINER: Torleiv Rognum ser ikke bort fra at liggestillingen kan ha ført til at Obiora døde.
DØDE UNDER PÅGRIPELSE: Det er usikkert hvorfor Obiora mistet livet. Dersom han viste livstegn etter at politimannen tok kvelertak, er det tvilsomt at halsgrepet var dødsårsaken.