Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lignet narkoman - kastet på dør

Først ble sosialarbeider Terje Odland og hans narkomane klient kastet ut fra kjøpesentrets kafé. Noen dager seinere skulle Odland handle i samme senter. Vekterne hev ham på dør igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere kjøpesentre i Oslo har blinket seg ut svake grupper som uvelkomne. Dette er rått, sier miljøarbeideren og støttekontakten i Rusmiddeletaten og Oslos tiltak for bostedsløse.

Viste tjenestebevis

For noen uker siden var han på kafé med en 34 år gammel klienten.

- Over en kopp kaffe skulle vi diskutere behandlingsopplegget. Så kom vekteren og ba oss begge om å komme oss ut. Jeg viste tjenestebeviset. Det hjalp ikke. «Du har ikke adgang her, og det har jeg sagt til deg mange ganger før,» sa vekteren til min klient. Han er narkoman, men var nykter og rusfri i kaféen.

Utkastet på ny

- Et par dager seinere dro jeg til kjøpesentret aleine, for å kjøpe julepresanger. Da ble jeg kastet ut av en annen vekter: «Du har ikke adgang her,» sa han. Jeg spurte hvorfor. «Nei, det vet du selv,» svarte vekteren. Jeg ble sjokkert.

Odlanmd ramser opp flere liknende episoder kollegaer av ham har opplevd.

Må ha lignet..

- Forvisningen må bero på en misforståelse. Miljøarbeideren må ha blitt tatt for å være narkoman, sier regionsjef Georg Kragseth i Falken verdisikring.

- Får ikke narkomane sitte på kafé når de er rusfri og nykter?

- Du kan si at dagens samfunn tolererer ikke narkomane. De skaper utrygghet, og det må vi ta hensyn til. Hvis folk i kjøpesentret framstår som narkomane, viser vi dem ut.

- Hvis en narkoman sitter rolig og drikker kaffe på kafé, er det grunn nok til å kaste ham ut?

- Ja, de er ustabile. Så for narkomane er det adgang forbudt.

- Og de som arbeider med narkomane?

- Hvis de ikke framstår som narkomane selv, skal de ikke vises ut.

Kragseth hevder policyen er lovlig, men imøtegås av strafferetts-eksperten Svein Slettan:

- Ulovlig

- Hvis en sosialarbeider gjør det en sosialarbeider skal gjøre, er det ulovlig å nekte ham en tjeneste almenheten tilbys. Å kaste ut en narkoman bare fordi han er en narkoman - hvis han ellers opptrer på en sømmelig måte, er også ulovlig, sier førsteamanuensis Slettan til Dagbladet.

- Så er spørsmålet: Hva menes med en narkoman? Er det en som er uflidd og lukter vondt? Mange er jo narkomane uten at du kan se det. Uansett: At en person er narkoman, er ikke tilstrekkelig til å nekte ham adgang på kafé, finner Slettan det nødvendig å presisere i det vi nærmer oss år 2000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!